Италијански "Тутоспорт" наводи да ФИБА разматра сценарио по којем би се преостала места на олимпијском турниру попунила на основу пласмана на прошлогодишњем Светском првенству у Кини. Као петопласирани, иза већ осигураних Шпаније, Аргентине, Француске и Аустралије, "орлови" би се у том случају нашли на листи олимпијских учесника. Наравно, под условом да Игре не буду отказане због пандемије вируса корона.


И по другом критеријуму, а то је тренутна ФИБА ранг-листа најбољих репрезентација, наш национални тим добио би олимпијску визу. Србија је по том "ренкингу" пета, иза Америке, Шпаније, Аустралије и Аргентине. Ове четири селекције већ су обезбедиле учешће, тако да смо и по овом критеријуму "први испод црте".


ФИБА се у овом тренутку и даље држи предвиђеног плана попуне листе 12 учесника олимпијског турнира, односно квалификационих турнира који би требало да буду одиграни у периоду од 23. до 28. јуна. Србија је домаћин једног од четири турнира, на којима само победници обезбеђују визу за Токио.


Подсећамо, наш национални тим требало би у јуну да се такмичи у "Штарк арени" у конкуренцији Доминиканске Републике, Новог Зеланда, Порторика, Италије и Сенегала.


УЧЕСНИЦИ БЕЗ КВАЛИФИКАЦИЈА

УЧЕСНИЦИ Олимпијских игара по пласману на Светском првенству у Кини: Иран, Нигерија, САД, Аргентина, Јапан, Шпанија, Француска, Аустралија, Србија, Чешка, Пољска, Литванија. Уколико би се применио ФИБА рејтинг, уместо селекције Пољске место на ОИ добила би репрезентација Грчке.