ПАНДЕМИЈА вируса корона суспендовала је кошарку на неодређено време. Иако је Евролига првом мером орочила паузу до 11. априла, учесницима елитног такмичења јасно је да ће дворане вероватно остати закључане и после тог датума. Као и да замрзнуто стање опасно поткопава иначе не баш чврсте финансијске стубове европских клубова.


Сваким даном продужава се листа оних који су дозволили странцима, у великој већини америчким држављанима, да отпутују кући и период изолације проведу у кругу породица. На њој су и Црвена звезда и Партизан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Глупост Француза изазвала хаос у свлачионици Јуте: Мичел опростио Гоберу што га је заразио вирусом корона, али је ситуација далеко од савршене


ОДЛОЖЕН ЖРЕБ ЗА ТОКИО СВЕТСКА кошаркашка федерација одложила је церемонију жреба за олимпијске турнире у мушкој и женској конкуренцији на Играма у Токију. Жреб је требало да буде одржан 20. марта у Швајцарској, а ФИБА ће накнадно саопштити нови датум.

Ногу је повукао литвански Жалгирис, који је први распустио стране играче, потом су се тим примером повели Олимпијакос, Асвел, Панатинаикос, који су напустили тренер Рик Питино и играч Џимер Фредет. Јуче су странце испратили и Макаби из Тел Авива и Хапоел из Јерусалима.


Такве одлуке не подупире само један разлог, људски да се изађе у сусрет захтевима играча који желе да кризно време проведу у кругу најближих. Други је финансијске природе, о чему су генерални менаџери неких евролигаша писмом обавестили канцеларију ЕКА у Барселони и њеног извршног директора Ђордија Бертомеуа.


- Не можемо да трпимо губитке на основу улазница, спонзорстава и других прихода, а да потпуно следимо потписане уговоре са играчима без смањења. Разумемо да менаџери и Асоцијација играча Евролиге неће бити за то, али сви морамо да будемо одговорни и да се жртвујемо. Одлучили смо да замрзнемо све уговоре играча и тренера, што значи да обустављамо исплате док се не реши ситуација са лигом - стоји у допису упућеном Евролиги.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Партизанов предлог ујединио Звезду и Будућност: Тренутни пласман у АБА лиги не може да буде коначан


Како "Новости" сазнају, Евролига је упутила писмо учесницима свог елитног такмичења и Еврокупа, у којем их, уз разумевање за тешкоће, позива да поштују прописане финансијске стандарде. Наведено је и да се менаџмент ЕКА нада да ће се стећи услови да евролигашка сезона буде завршена до 30. јуна.


Генерални менаџер Бајерна Марко Пешић говорио је о губитку процењеном на милион евра, односно између 140.000 и 150.000 по утакмици. На примеру Црвене звезде, мањак у каси износи између 40.000 и 50.000 евра по мечу у Евролиги, рачунајући посету од 8.000 до 10.000.


Највећи губитак генеришу плате играча и спонзорства у време када нема утакмица. У случају да такмичење траје до 30. јуна или зађе дубље у лето, ефекти на буџете неких клубова, посебно српских, могли би да буду разорни и озбиљно угрозе функционисање у наредној сезони.


КИНЕЗИ ПРЕТЕ

КИНЕСКА лига биће настављена 15. априла, два и по месеца после објављеног прекида због епидемије вируса корона. Сви страни играчи који се враћају у Кину мораће да проведу 15 дана у карантину, што значи да би требало да се јаве између 23. и 25. марта. Играчи под уговором који одбију повратак у Кину биће суспендовани на три године од Кинеске кошаркашке асоцијације.