МНОГИ релевантни стручњаци последњих неколико дана исказују забринутост како би вирус корона тек требало да достигне врхунац, а челници НБА лиге, заједно са власницима клубова, већ увелико разматрају могуће сценарије за наставак шампионата. Како преносе амерички медији, тренутно су у оптицају три решења (крај сезоне, наставак без публике и играње плеј-офа пред навијачима).

Први сценарио је да се Лига настави средином или крајем јуна, врло вероватно у празним дворанама. Такође је речено тимовима да потраже термине у мањим халама како би трошкове свели на минимум, пошто се у скорије време очекују финансијске пројекције лиге о изгубљеним приходима, којих ће неспорно бити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Амерички новинар, за "Новости" о Јокићу: Николу не интерсује статистика, жели само да победи - најзабавнији кошаркаш кога сам упознао

Међутим, ако би дошло до такве одлуке, постоји опасност од преклапања са квалификационим турнирима за ОИ у Токију, који су на програму од 23. до 28. јуна. Многи национални тимови би били лишени помоћи својих најбољих кошаркаша, а поготово тако нешто може да забрине репрезентацију Србије која тренутно има шесторицу играча у најјачој кошаркашкој лиги (Јокић, Богдановић, Бјелица, Марјановић, Гудурић, Смаилагић), као и селектора Игора Кокошкова, који се налази у стручном штабу Сакраменто Кингса.

Други сценарио је потпуно гашење сезоне, док је последње решење играње плеј-оф утакмица уз присуство гледалаца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Питино напустио Панатинаикос и отишао у САД

Комесар НБА лиге Адам Силвер охрабрује све учеснике да буду отворени према експериментисању у свакој области (формат заказивања, места одржавања...).

У сваком случају, постоји одређена забринутост и неизвесност због чињенице да нико са сигурношћу не може знати када ће пандемији доћи крај и самим тим колика ће бити могућност Лиге да се обнови, као и целог спорта у Америци, који је, исто као и у нашој земљи, потпуно стао на два месеца.