Прослава живота”. Под тим именом се у “Стејплс центру” одржава комеморација за Кобија Брајанта, његову ћерку Ђијану и још седморо људи који су преминули у хеликоптерској несрећи.


Џими Кимел је као водитељ програма покушавао све време да задржи сузе пред многим бившим играчима и познатим личностима које су се ту нашле. После уводног говора је препустио речи Ванеси Брајант.


- Хвала вам, ово нам много значи. Волим вас - покушавала је Ванеса да нађе начин да изговори све што жели и не заплаче.


- Желим да причам о Кобију и Ђиђи, почећу од моје мале девојчице - рекла је и почела да плаче.


Пошто је успела мало да се смири, наставила је свој говор.


- Ђијана је нежна и дивна девојчица. Увек ме је љубила за добро јутро и лаку ноћ. Када то не би урадила, послала бих јој поруку “Ништа од пољупца”, добила бих одговор “пољубила сам те, али си спавала”. Била је татина девојчица, али знам да ме је волела. Била је једна од мојих најбољих пријатељица, волела је да кува. Направила је Кобију рођенданску торту прошле године, изгледала је професионално. Обожавала је са мном да гледа кулинарске емисије, са сестрама “Дизнијеве филмове”, са татом “Сурвајвер” и НБА утакмице.


Док су се из публике чули уздаси и тражиле марамице, она је наставила.


- Њен осмех је био као зрак сунца. Коби је увек говорио да има моју “ватру”, мој сарказам и најлепши осмех. Био је заразан. Чист и искрен. Коби и Ђијана су се природно привукли. Имала је ту моћ да запамти све речи песме после пар слушања, био је то њен и Кобијев таленат. Била је одлична у многим спортовима, сјајно је плесала. Волела је да плива, скаче у базен. Била је пуна самопоуздања, али не арогантно. Мушкој кошаркашкој екипи у школи је давала савете како да напредују. Увек је пазила на све, посебно на свачија осећања. Знала је говори и пише мандарински, шпански, имала је одличне оцене и у исто време била на путу да постане сјајна кошаркашица. Спремала се за средњу школу са сестром Наталијом. Све нас је учинила посебним и то и даље ради.Фото: EPA
Ванеса није могла да задржи сузе...


- Никад се није задовољавала малим стварима, била је лидер, учитељ, имала је свој стил облачења. Давала је најлепше загрљаје и пољупце, толико чврсто би ме грлила да сам ту љубав могла да осетим, тај њен поглед док ме гледа. Недостаје ми много. Била је препуна енергије, нисам могла да је испратим по томе. Недостају ми њени пољупци, смисао за хумор, сарказам, тај дивни осмех. Била је сунце које би улепшало сваки дан. Била је сјајна ћерка, одлична млађа сестра и још боља старија сестра. Увек је била ту да помаже, да буде уз све нас. Капри ме много подсећа на Ђијану, имају сличан осмех.


А, онда је уследио моменат који је многе расплакао.


- Нећемо моћи да видимо Ђиђи како иде у школу, нисмо имали шанус да је научимо да вози кола ни да јој кажем како је лепа на дан њеног венчања, како плеше са Кобијем на свадби, била би одлична као мајка, имала је тај мајчински однос од малих ногу. Вероватно би била међу најбољима у женској НБА лиги. Направила би велику разлику за женску кошарку. Била је мотивисана да се избори за женски спорт, писала је разне радове на ту тему. Поносна сам на њу и све што је урадила за ових 13 година. Прочитала сам све радове који су њени другари написали о њој и поносна сам на то. Тешко ми је да замислим живот без ње. Недостајеш ми сваког дана, волим те.


Потом је кренуо део говора о Кобију.


- Мојој сродној души. Сви су га знали као човека који је био такмичарски настројен на терену, један од најбољих играча свих времена, добитник Оскара. За мене је био мој Коко, моја љубав, за њега сам била Принцеза, а он ми је био све. Заједно смо од када сам имала 17 и по година. Ја сам његова прва љубав, девојка, жена. Он је рано устајао, ја сам дуго спавала, он је био ватра, ја вода, често смо се мењали. Не знам по чему сам заслужила таквог човека. Био је он та романтична особа у нашој вези, увек је планирао посебне ствари за Дан заљубљених, за годишњицу, ручно је правио неке поклоне, све то док је напорно тренирао и радио. Маштали смо да заједно дочекамо старе дане и да одгајамо наше дивне девојчице.


Имали су велике планове...


- Неколико недеља пре трагедије ми је послао поруку како једва чека да проведемо време заједно нас двоје, без деце, јер сам његова најбоља пријатељица. Били смо превише заузети за то. Значи ми што имам ту поруку у телефону. Желео је да Наталија преузме његову компанију и да заједно дочекамо старост. Радовао се да буде најзанимљивији дека, да буде онај забаван човек. Причао је девојчицама да треба да буду храбре, да иду напред и када је тешко. Обожавао је да проводи време са девојчицама, да их купи из школе, да им пева занимљиве песмице током купања, увек је био ту да нам помогне. Умео је Капри да успава тако брзо, да је то научио током читања књиге.


Открила је и неке занимљиве детаље.


- Некако је увек знао где се налазим, посебно када касним на његове утакмице. Био би забринут ако нисам на свом месту пре меча. Увек сам му одговарала “нећеш дати 81 поен у првој четвртини”. Сви са децом разумеју да понекад не можете на време да изађете из куће, временом се навикао на моје кашњење. То колико је бринуо где смо и да ли сом стигли и да размишља о утакмици говори колико му је стало о породици. Покушао је Наталију да убеди да игра кошарку, али је није притискао. Гледао је њене одбојкашке утакмице и сматрао је да може да буде плејмејкер. Бјанки и Капри је говорио да ће играти кошарку кад одрасту како би могли више времена да проведу заједно - рекла је Ванеса, на кратко застала, па наставила:


- Нажалост, то се неће догодити. Захвална сам што је чуо Коко како изговара “тата”. Неће бити када крену у вртић или кад буду ишли код лекара. Желим да моје ћерке запамте какав је био човек, отац, муж. Хтео је да будуће генерације буду још боље и да не праве исте грешке. Кроз каријеру, књиге, сав рад је све научио нешто.Фото: EPA
На крају је уз сузе завршила:


- И Коби и Ђиђи су обожавали живот. Бог је знао да не могу да буду на земљи једно без другог, узео их је како би били заједно. Душо, чувај нашу Ђиђи, ја ћу наше остале девојчице да пазим. Забавите се у рају док се једног дана не сретнемо поново. Волим вас и недостајете ми - закључила је Ванеса.