ДА је сваки почетак тежак, уверили смо се на другом кораку. Први у квалификацијама за Евробаскет 2021, на гостовању у Финској, прошао је можда неочекивано глатко за тим који је био на окупу три дана и тек се упознао с новим селектором Игором Кокошковом. Међутим, пораз од Грузије пред нашом публиком показао је да нема покрета чаробним штапићем којим би се прескочиле степенице у формирању стабилне селекције, без обзира на то да ли је чине најбољи играчи или другопозивци, као што је случај у већ чувеним ФИБА "прозорима".


- Ништа страшно се није десило, много битнија је била утакмица са Финском - каже Марко Симоновић, један од ветерана на првом селекторском списку Кокошкова. - Мало неискуства и жеља да се покажемо и докажемо пред нашом публиком можда су нас и блокирали у неким ситуацијама. Правили смо грешке које нису уобичајене за нас, што је и последица замора, и физичког и менталног. Мислим да смо се прилично испразнили у мечу против Финске, јер су многи играчи претходно наступали у куповима. Тек смо се окупили, упознавали са новим системом. Видела се велика енергија, има и квалитета, што је најбитније. А грешке ће с временом бити отклоњене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сензација у Пиониру: Неочекиван пораз Србије, Грузија разочарала Кокошкова

ЛЕПО ИСКУСТВО СА ИГОРОМ ШЕСТ дана дружења новог селектора Игора Кокошкова и репрезентативаца за мечеве са Финском и Грузијом. О утисцима говори Новица Величковић, други најстарији играч у овој селекцији Србије. - Веома позитивно, ово је ново искуство и за мене који сам већ у неким годинама. Заиста пријатно искуство, не само када је реч о Игору, већ мислим на све људе у окружењу играча.


О треми момака који ретко имају прилику да се подиче дресом најбоље селекције говорио је и Кокошков у одговору на питање о акцији за продужетак или победу у мечу са Грузијом, завршеној подбачајем Радета Загорца. "Мало су му се ноге одсекле, осећао се психолошки притисак уочи наступа пред нашом публиком", објаснио је Игор.


Између ирационалног уздизања у небеса селектора и играча после победе у Финској и још ирационалнијег њиховог провлачења по блату после пораза од Грузије смештене су објективне околности. У описаним околностима новог почетка, Србија је играла против одавно конструисаног тима, са селектором који већ пет година имплементира своју филозофију.


- Једна добра опомена - сматра Новица Величковић, који је био део репрезентације после скоро десет година. - Данас дефинитивно сви играју кошарку, нема тима који не може да ти направи проблеме или да те добије. Ова наша селекција је нова, са новим тренером. Сигурно није пријатно изгубити код куће од противника за којег су сви очекивали да ћемо га победити. Морамо да будемо паметни и да позитивно гледамо напред. Незгодно је, следеће утакмице играју се тек у новембру. Треба дати подршку момцима кроз целе квалификације, јер мислим да то заслужују. Ово са Грузијом био је један лош дан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кокошков после пораза на свом дебију у Београду: Играчи играју, тренер губи


Позитивно је разоткривање потенцијала момака који су годинама изван домашаја главних клупских рефлектора. Један од њих је 25-годишњи Чачанин Алекса Аврамовић, играч Естудијантеса на позајмици из Уникахе, који је против Грузије постигао 27 поена, уз само три промашаја из игре.


- Не бих то посматрао индивидуално, мислим да је требало да искористимо подршку публике и позитиван набој из утакмице са Финском. Добро смо почели, брзо направили осетну разлику. Касније су се они вратили, Шермадини и, посебно, Мекфаден погодили неке тешке шутеве. Дуго играју заједно, недостаје им само Шенгелија, тако да им није био проблем да се уиграју. Нећу да тражим изговоре, само кажем да смо тачно знали шта нас очекује.Фото: Н. Параушић
ФИБА "прозори" нису новитет за Аврамовића, био је учесник и квалификација за Светско првенство у Кини.


- Свако ко дође да игра за репрезентацију вратиће се у клуб као бољи играч, то је неки други ниво кошарке. Свакако да има тензије, позитивне треме, али то је нешто што сањаш целог живота. Сви смо маштали о националном дресу када смо почињали да играмо кошарку.


Други квалификациони "прозор" отвара се у 27. новембра утакмицом у Швајцарској, а три дана касније у госте нам долази Финска. Пре тога, наредна акција је предолимпијски турнир у "Штарк арени" од 23. до 28. јуна, са којег само победник вади визу за Токио. Вероватно са најбољим играчима из НБА и Евролиге, можда и са некима који ће "искочити" кроз ФИБА "прозоре".Фото: Н. Параушић
ПРОПОЗИЦИЈЕ

*Чешка, Грузија, Немачка и Италија имају директан пласман као домаћини ЕП 2021. Пласман обезбеђују по три најбоље селекције из група у којима нису домаћини (А, Д, Ф и Х), односно по две из група у којима су домаћини (Б, Ц, Е и Г). То значи по две најбоље не рачунајући домаћине. Од 32 тима у квалификацијама, на ЕП ће учествовати 24.


НИСАМ СЕ ПОКАЈАО

МАРКО Симоновић је објавио одлазак у репрезентативну пензију после СП у Кини, али није могао да одбије позив Игора Кокошкова.

- Уживао сам у раду са овим момцима и новим селектором, нисам се покајао што сам се вратио у репрезентацију. Лепо је бити део ове екипе, свима желим срећу у наставку сезоне, видећемо шта ћемо и како ћемо за лето.Фото: Н. Параушић
РАДУЉА У "КЛУБУ 100"

ПРЕ почетка утакмице Србије и Грузије у хали "Александар Николић", председник КСС Предраг Даниловић уручио је урамљен дрес капитену Мирославу Радуљици за 100 наступа у дресу Србије. Радуљица је јубиларни меч одиграо на Светском првенству у Кини против Анголе.