ВЕЋ на отварању првог квалификационог ФИБА "прозора" за Европско првенство 2021, сведочили смо неким потпуно изненађујућим резултатима. На првом месту убедљивој победи Белгије над Литванијом (86:65), поразу Турске на домаћем терену од Холандије (65:72), тријумфу БиХ у Летонији (62:61), Немачке у дуелу са Француском (83:69) и Мађарске у мечу са Словенијом (77:75).

Литванци су у белгијски Монс дошли у респектабилном саставу (Калниетис, Мотиејунас, Кузминскас, Бенџијус, Буткевичијус...), али су били немоћни пред мало познатим беком Бамберга Обасоханом (21 поен) и ветераном Табуом (18). У данашњем другом колу угостиће Чешку, једног од домаћина Евробаскета, која је у првој утакмици била боља од аутсајдера Ц групе Данске (75:71).

Турска је у Анкари непријатно изненадила своје навијаче, иако је у саставу имала Озмизрака, Балбаја, Ердена, Махмутоглуа... Плејмејкер Холандије Шарлон Клуф, који игра у турском Орманспору, био је нерешива енигма са 27 поена. Холандија данас дочекује Хрватску, која је била сигурна против Шведске (72:56), док Турска гостује у Стокхолму.

Шокантан пораз доживео је европски шампион Словенија у Сомбатељију, иако су у тиму били Блажич, Мурић, Препелич, Рупник, Месичек и Алексеј Николић. Словенци данас дочекују Аустрију, сигурно најслабију селекцију Ф групе, док Мађари гостују у Украјини.

Предвођени натурализованим плејмејкером Кобсом, Црногорци су савладали Велику Британију (81:74), док је Бенцинг са 22 поена био најбољи у тријумфу Немачке над драстично ослабљеном Француском. "Триколори" ће данас угостити Црну Гору, док "панцери" гостују Британцима у Њукаслу.

Босна је остварила велику победу у Риги на крилима бека Меге Атића (15 поена), а данас ће у Тузли угостити Грчку као првог фаворита Х групе. Летонци гостују Бугарској, која је у првом мечу поражена у Патрасу (63:73).