Легенда је међу бесмртнима. Дрес Двејна Вејда са бројем три се од данас налази под сводовима “Американ Ерлајнс” дворане у Мајамију. Тако се придружио Алонзу Морнингу (дрес са бројем 33), Тиму Хардавеју (10), Крису Бошу (1) и Мајклу Џордану (23).


Вејд је провео 15 сезона играјући за Хит, освојио је три титуле, имао 13 Ол-стар учешћа и признање за МВП финалне серије у сезони 2005/06. Све то је довело до сјајне церемоније одржане на полувремену утакмице између Мајамија и Кливленда.


После поруке Пета Рајлија који се захвалио Вејду на свему што је учинио за франшизу, микрофон је узео Двејн. Имао је посебну посвету за свог пријатеља Кобија Брајанта који је погинуо у хеликоптерској несрећи.


- Коби је рекао једну од најважнијих ствари у животу, а то је да се трудиш да инспиришеш друге да буду сјајни у ономе што раде. Надам се да сам вас и ја инспирисао. Хвала вам што сте ме учинили делом вашем завештања и знајте да сте ви велики део мог - поручио је Вејд.


Није крио колики је утицај на њега имао легендарни играч Лејкерса.


- Кобијева смрт је много утицала на мене и све нас. Натерала ме је да седнем и размислим. Живот пролази тако брзо, сви смо у неком убрзаном ритму. Због свега тога сам уживао у овом моменту још више. Пожелео сам да креирам још више успомена. Једноставно, ставио сам ствари у у другу перспективу - појашњавао је Вејд и наставио је у истом тону.


- Нас као спортисте многи гледају као суперхероје, тако смо и ми гледали Кобија. Он је био наш вођа. После одласка у пензију нам је показао како тај наредни корак може да се направи на прави начин, био је мајстор у томе. Био је мајстор као кошаркаш, мајстор као отац, као супруг и визионар. Показивао нам је пут и сада га више нема. Због тога ја имам ту одговорност сада да будем тај човек, особа која ће направити путоказ за генерације које долазе - поручио је Вејд.Фото: Танјуг/Al Diaz/Miami Herald via AP
Тренер Хита Ерик Споелстра је имао само речи хвале на рачун некадашњег саиграча.


- Има све квалитете шампиона, победника, будућег члана Куће славних. На све то је сјајна особа, пуна емпатије. Било је тешко задржати емоције на полувремену, али је у исто време била то сјајна ствар за моје играче да виде све ово - закључио је Споелстра.


ПОРУКА ЗА СИНА
Вејдов син Заир (18) је један од младих играча пред којима је светла будућност. Управо је Двејн са њим изашао на терен пред почетак церемоније.

- То је то, сада ћу ти се склонити с пута - насмејао се Двејн и наставио:
- Оно на шта сам највише поносан је то што сма успео да инспиришем различите генерације да буду још бољи, да раде ствари које нису мислили да могу. То је моје завештање, желим да променим животе људи, да буду још бољи. За мене нису најважнији поени или број закуцавања који сам имао у каријери, желим да мој легат буду промене које могу да створим.