ДУГО је тињала нада у „Арени“ да Црвена звезда може да потуче шампиона Евролиге. Све док Мајк Џејмс није преузео команду над ЦСКА армијом и, као и у московском дуелу, постигао 29 поена за 17. тријумф свог тима, односно 15. пораз нашег првака – 81:86.

Без очекиване подршке са трибина и плејмејкерске алтернативе за Брауна (Џенкинс и Лукас ван тима), црвено-бели су одиграли одлично прво полувреме против великог фаворита. Браун се пробудио из зимског сна, који их је можда коштао трофеја у Купу, Штимац водио равноправне битке са Хајнсом, док је Перпероглу на моменте личио на играча којег навијачи тако дуго чекају.

Дуел екипа које тренутно нису близу свог врхунца обиловао је шутерским подбачајима, али се јасно видела жеља Звезде да у мечу са европским гигантом одагна кошмаре из финалне борбе за Ћућкову „левицу“. Видела се и код тренера Шакоте, који је због приговора зарадио техничку грешку и у првом делу утакмице само пет минута одмарао Брауна.

За још бољи утисак недостајало је шутерско распложење Пантера и Берона, који је прве поене постигао у последњој секунди полувремена. Тројка преко руке Хајнса затресла је трибине пред наставак рововске битке са „армејцима“.

У другој половини треће четвртине почела је да долази до изражаја надмоћ у „наоружању“ руског тима. Најбољи стрелац Евролиге Џејмс није био претња као у московском сусрету ових екипа, али су Хакет и Хилијард стали на чело колоне. Одбрана је искључила из игре неадекватне Звездине замене на позицији креатора, тиме и нападачке опције свела на Беронове тешке шутеве.

Нису црвено-бели положили оружје када су „армејци“ били на корак од двоцифрене предности. Гист и Пантер откочили су Звездин напад, али одбрана није била спремна за буђење Џејмса. Пантер свакако није био спреман за његове трикове, којима је у два наврата извукао фаул при шуту за три поена. Са 24 поена у другом полувремену, угасио је Звездин пламен наде да може да порази московску шампионску „армију“.

Ц. ЗВЕЗДА 81

ЦСКА МОСКВА 86

ДВОРАНА „Штарк арена“. Гледалаца: 13.457. Судије: Перез, Замојски, Амбросов.

Ц. ЗВЕЗДА: Пантер 12, Браун 10 (4 ас), Перпероглу 3, Давидовац 4, Лазић 6, Берон 15 (3/4 за два, 2/5 за три), Гист 11 (4 ск, 4 ас), Јагодић Куриџа 3, Симанић, Јовановић, Оџо 6 (5 ск), Штимац 11 (4 ск).

ЦСКА: Боломбој 2, Џејмс 29 (3/8 за два, 3/11 за три), Антонов, Стрелниекс 2, Фојтман 6, Хакет 19, Сент-Рос 2, Куфос, Хилијард 12, Курбанов 8, Хајнс 6, Бејкер.

17:16, 20:20, 16:24, 28:26

ПРВА ЧЕТВРТИНА

Звезда вечерас без Калина Лукаса новог појачања, као и Чарлса Џенкинса, који би могао да буде прекобројан у тиму Драгана Шакоте. Хајнс постиже прве поене на мечу. Звезда губи лопту преко Јагодић- Куриџе. Ни Московљани нису офанзивно распложени, а Лазић помера домаће са нуле. Лурбанов и Хајнс враћају предност гостима - 3:6. Штимац као и обично најрасположени у црвено-белом дресу. Пробудио се и Браун - 7:6.

Обе екипе више него индиспониране у нападу, па је добро дошла прва минута одмора. Џејмс половичан са пенала. Куриџа лагано пролази Стрелиниекса, па Штимац бележи своје нове поене - 11:7. Стрелниекс поентира за два, али Браун одговара одличним продором - 13:9. Хилард погађа шрву тројку за ЦСКА. Џејмс половичан са пенала - 13:13.

Штимац прави проблем центрима ЦСКА. Хајнс закуцава и враћа нови егал. Берон не успева да убаци тројку, а Џејмс опет иде на линију пенала. Амерички бек нема своју вече, опет половичан са пенала и само три поена у првој четвртини. Лоренцо са пенала оба пута прецизан - 17:16. И Звезда добија прву четвртину.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА

Воитман одлично трчи контранапад и користи асистенцију Хекета. Предивно Давидовац решава један напад домаћих, а гости се муче и са пенала. Хилард је наставио тамо где је стао Џејмс - 19:20. Пепероглу убацује за три, одлична енергија Звезде - 22:20. Техничка Шакоти, али Хилард промашује. Хекет погађа за два - 22:22. Звезда не користи напад, па опет Хилард - 22:24. Тајм-аут.

ЦСКА је појачао одбрану. Домаћи поклањају четири поена Хекету - 22:28. Пантер прекида серију Московљана. Руси не користе напад, па Гист са пенала враћа домаће у живот - 26:28. Боломбој не погађа за три, исто чини и вечеерас катастрофални Џејмс. Оџо лагано решава преко Воитмана - 30:30.

Лоренцо са пенала половичан, Воитман погађа за два, а Браун за три - 34:32. Џејмс коначно бележи поене из игре прве на мечу у последњем минуту првог полувремена. Лоренцо губи лопту, а Лазић поклања слободна бацања Курбанову. Један од ретких Руса у дресу ЦСКА оба пута сигуран. Берон погађа далекометну тројку - 37:36 уз звук сирене за крај првог полувремена.

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА

Поново се у нападу. муче оба тима. Курбанов некако извлачи два поена. Штимац половичан са пенала - 38:38. Коначно један добар напад у другом полувремену, али нажалост гостију и тројка Хекета - 38:41. Куриџа са пенала половичан. Џејмс у свом стилу преко Берона убацује далекометну тројку - 39:44. Браун сада превише покушава на индивидуални квалитет, али на срећу домаћих Џејмс то не кажњава.

Штимац разигран у наставку, али Џејмс се сада пробудио - 41:46. Промашаји и изгубљене лопте на обе стране... И тајм-аут који прекида лоше минуте и Звезде, али ЦСКА. Берон са пенала држи Звезду у егалу, а онда и одличним шутем за два - 45:48. Шакота покушава са изменама. Хилард сада има своје минуте - 45:50. Амерички бек трчи контранапад и поентира преко Лазића - 45:53.

Штимац поентира за два, али Боломбој узвраћа. Пантер са пенала држи какав такав прикључак. Џејмс убацује далекометну тројку - 49:58. Оџо се поиграва са центрима гостију - 51:58. Џејмс са пенала оба пута сигуран - 51:60. Берон погађа за два и банана Оџа над Хилардом за крај деонице.

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

Катастрофалан старт последње деонице за ЦСКА и серија 5:0 за Звезду - 58:60. ЦСКА без Џејмса не личи на екипу и Итудис враћа Американца у петорку. Пантер поклања три пенала Џејмсу и он користи - 58:63. Каква тројка Пантера уз прекршај - 62:63. Хекет са пенала оба пута сигуран - 62:65.

Оџо узвраћа са линије слободних бацања, Одличан напад ЦСКА и тројка Хекета. Промашује Пантер тројку, а Војтман први трчи у контранапад - 64:70. Пантер искусно са линије слободних бацања оба пута сигуран - 66:70. Офанзивни скок Џејмса, па тројка - 66:73. Пантер не погађа за два и Оџо прави прекршај, а онда и нови одбране Звезде.

Џејмс наставља да решета кош домаћих. ЦСКА има двоцифрену предност - 66:76. Опет Џејмс незаустављив у наставку, али Давидовац одговара. Московљани губе лопту, а Берон погађа уз прекршај - 71:78. Џејмс са пенала одржава предност гостију - 71:80. Берон не погађа у продору, а Џејмс половичан са пенала - 71:81.

Гист погађа за два и Итудис тражи тајм-аут - 73:81. Хекет уз звук сирене ставља тачку на меч - 73:84. Лазић враћа тројку. Џејмс не погађа за три, али Берон уноси неизвеснот - 79:84. Курбанов оба пута сигуран са пенала - 79:86. Гист закуцава за крај - 81:86.