НА паркету постављеном преко ледене подлоге дворане у предграђу Хелсинкија, Србија је „заледила“ Финску на старту квалификација за Европско првенство 2021. године (80:58), уједно и селектрском дебију Игора Кокшкова на клупи нашег националног тима.  

Читање финског уџбеника, добрим делом преписаног из колеџ кошарке, био је лак посао за српског селектора са америчком допломом. Кокошков је поставио одбрану тако да је „смањио“ терен ривалу који константно тражи вишак простора. У тој геометрији ни фински шутери нису имали могућност да дођу до изражаја (тројке 3/12 у првом полувремену).

Наша нападачка игра није ни могла да импресионира после само четири тренинга, али је у већини случајева користила сваку предност над ривалом. Посебно у скакачком потенцијалу. У првих десет минута имали смо више ухваћених лопти у нападу у односу на укупан број скокова противника.

Под кошем се тражио капитен Радуљица, Загорац је са спољних позиција користио висинску надмоћ, Јарамаз, Аврамовић и Ребић продорима нападали финску одбрану. Упркос лошем тројкашком учинку (2/12), „орлови“ су два минута пре одласка на одмор стекли великих 19 поена предности.   

Последњи трзај домаћин је направио у уводу треће четвртине, када су агресивнијом одбраном спутали наше нападачке идеје. Прилазак на „минус осам“ био је сигнал за реакцију клупе. Уласком Аврамовића и Ребића добили смо на продорности, што је најлакши начин за прављење рупа у дефанзивном зиду. Фински бедем се брзо урушио, до последње деонице Србија је имала „плус 25“, а Кокошков прилику да у завршници без притиска пружи минуте репрезентативним „бебама“ Трифуновићу и Илићу. Такође и да представи момцима још неке принципе своје миксоване тренерске филозофије.

Док се не затвори овај први такозвани ФИБА „прозор“, имаће још једну. У недељу против Грузије у хали „Александар Николић“.

ФИНСКА 58
СРБИЈА 80
(10:19, 14:18, 13:23, 21:20)
ДВОРАНА
„Еспо метро арена“.
ФИНСКА: Марфи 7, Хаф 4, Линдбом 7, Сепала, Палми 16, Канерво, Коивисто 7, Салин, Коти 2, Нутинен 4, Мадсен 5, Вилсон 6.
СРБИЈА: Раданов 2, Кравић 4, Илић 4, Трифуновић 5, Ребић 9 (3 ас), Симоновић 7, Јарамаз 3 (3 ас), Величковић 2 (8 ск), Радуљица 19 (8 ск), Тодоровић 5 (7 ск), Загорац 10 (8 ск), Аврамовић 10 (4 ск, 3 ас).

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА


Муче се и једни и други са постизањем поена у последњој четвртини. Прекида то Ребић тројкома после три минута игре. Узвраћа истом мером Палми (40:63).


Прилику за деби је добио и млади Далибор Илић. Није добро кренуо, направио је фаул на шуту за три, па је направио фаул у нападу. Финци су тражили минут одмора (44:68).


Радуљица је био половичан са пенала, а у игру је ушао још један дебитант - Урош Трифуновић. Илић се искупио за грешке и сјајно закуцао. Коивисто даје тројку на другој страни. Трифуновић узвраћа тројком (47:74).


Раданов се уписао у стрелце и тиме су сви играчи у дресу Србије дошли до поена. На крају убедљива победа - 58:80.


ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА


"Празан ход" Србије на старту другог полувремена. За четири минута су "орлови" постигли само један поен, а Финска је то искористила да врати разлику на једноцифрену бројку (30:38).


Коначно лошу серију прекида Аврамовић полагањем (30:40). Загорац остаје сам на шуту за три и то кажњава (30:43). Палми полаже на продору, Радуљица се изборио за два слободна бацања и реализовао их је. Одмах га је заменио Кравић. Сјајан потез Аврамовића којим се враћа огромна предност и приморава Финска на тајм-аут (32:49).


Аврамовић погађа оба слободна бацања, да би у борби за лопту Марфи направио неспортски фаул на Величковићу. Новица је релизовао оба пенала, а Ребић потом поентирао под фаулом и дао додатно бацање (34:56).


Кравић даје четири поена у низу увећава предност Србије пред последњи квартал (37:60).Фото: ФИБА
ДРУГА ЧЕТВРТИНА


Радуљица се вратио у игру и управо после његових поена са полудистанце Србија долази до прве двоцифрене предности на мечу (12:23).


Симоновић погађа, Радуљица прави огромне проблеме у рекету противника, па домаћи тим реагује тајм-аутом на половини друге деонице (15:27).


Најбоља акција у досадашњем току меча. Радуљица оставља за Тодоровића који снажно закуцава са две руке. Симоновић се залеће на продор и успева да изнуди фаул Марфија за два слободна бацања. Већ у следећем нападу Симоновића фаулирају на шуту за три, а он даје сва три пенала (15:34).


Линдбом погађа тројку и прекида серију Србије, а Кокошков реагује минутом одмора на 97 секунди пре одласка на одмор (19:34).


Није предах помогао Србији пошто је Мадсен одмах по повратку погодио нову тројку. Јарамаз је на другој страни погодио поред два чувара под фаулом. Реализовао је и додатно бацање. Вилсон је дао оба пенала и тако поставио резултат у првом полувремену (24:37).Фото: ФИБА
ПРВА ЧЕТВРТИНА


Финска промашује прву тројку на мечу, да би Тодоровић после одличне асистенције Јарамаза погодио за три (0:3). Хаф промашује зицере, Радуљица исправља промашај Јарамаза. Коти затим даје прве поене за свој тим (2:5).


Радуљица даје нове лаке поене, Јарамаз не прави фаул на време, Марфи закуцава. Огњен прави велике проблеме Финцима, изнудио је другу личну грешку Вилсона. Радуљица поентира, па тражи измену. Ушао је Кравић (4:9).


Загорац погађа тројку, па даје оба слободна бацања. Аврамовић затим користи своју брзину и поентира у продору (8:16).


Ребић улази под кош, погађа под фаулом и даје додатно слободно бацање. После прве четвртине Србија има девет поена предности (10:19).Фото: ФИБА