САЧЕКАЈТЕ само да обучем мајицу Србије, да се униформишем. Хитрим кораком, скоро као у време док је носио национални дрес, одјурио је Ненад Крстић после молбе за интервју "Новостима". Убрзо се вратио у новој, али њему тако добро познатој униформи. За оне који су ту вест можда превидели, легендарни капитен Крле недавно је постављен за директора репрезентације.

- Као да нисам ни одлазио. Присутни су и неки људи који су били ту свих тих година када сам као играч био део репрезентације. Сада имам мало другачију улогу, на коју се још навикавам. Искрено, драго ми је што сам овде и надам се да ћу помоћи својим присуством и искуством из играчких дана.

А то искуство није мало. Дебитовао је на Олимпијским играма 2004, опростио се после Светског првенства 2014. Шестогодишњи капитенски стаж и две сребрне медаље, на Евробаскету 2009. и светска са којом је отишао у репрезентативну пензију. Искуство које може да буде драгоцено за национални тим на почетку новог поглавља.

- Креће са овим квалификационим ФИБА "прозорима", који уопште нису лаки за нас у смислу формирања екипе, па до квалификационог турнира за Олимпијске игре, који је изузетно битан. Имамо новог селектора, неке нове људе у стручном штабу. Промене су некад добре, Игор Кокошков је био најбоље решење. И даље је релативно млад тренер, који може доста да допринесе српској кошарци.

Као што је то учинио радећи са селекцијама Грузије и Словеније.

- Баш то искуство са националним тимовима може доста да му олакша посао. Мислим да је веома почаствован тиме што је селектор Србије, има много мотива да постигне нешто значајно, такође и искуства. Сви знамо да је са Словенијом освојио злато на Европском првенству 2017.

Нажалост, знамо.
У "АРЕНИ" СА НАЈБОЉИМА КРСТИЋ верује да ће Србија наступити у најбољем саставу на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Токију, који ће бити одигран у београдској "Арени" oд 23. до 28. јуна.
- Мислим да хоћемо, ако не буде неких повреда, што је фактор на који не можете да утичете.

- Да, нажалост. Био је професионалац у тој ситуацији, као што би био свако на његовом месту. Драго ми је што је сада овде и, без обзира на то што је у том финалу играо против нас, било ми је драго због њега што је остварио тај успех са Словенијом. Наравно, није морало да се деси баш против нас.

Као неко са седмогодишњом НБА каријером (Њу Џерзи, Оклахома Сити, Бостон), Крстић види бенефите у 20-годишњем америчком тренерском стажу селектора Србије.

- Наша репрезентација је специфична, имамо доста НБА играча и он ће бити та спона као неко ко долази из те приче. Вероватно ће се они лакше прилагодити његовом тренерском систему. Мени је саветима прилично помагао када сам као млад играч био у НБА.

Крстић дели одушевљење кошаркашког света играма Николе Јокића, свог центарског наследника у националном тиму.

- Довољно говори сама чињеница да је другу годину заредом учесник Ол стар меча, да игра на том нивоу. Било би можда сувишно да нешто причам на ту тему, имајући у виду његове бројке и резултате тима, што је такође веома битно. Све то га већ сада сврстава у вансеријске играче. Већина играча у својим каријерама не оствари ни близу онога што је Јокић већ постигао. Надам се да ће и у репрезентацији дати још већи допринос, сигуран сам да су пред њим године репрезентативних успеха.

Сви се питају где су границе његовог талента...

- Можда чак нисам компетентан да причам о момку који је са 25 година остварио толико тога. Ако га заобиђу повреде, само небо је граница.

ТЕО И ЈА, НИШТА СЕ НИЈЕ ПРОМЕНИЛО
ТАНДЕМ Тео - Крле обележио је један период наше репрезентације. Сада су поново заједно у националном тиму.

- Он као капитен, ја као директор. Имамо исти однос, ништа се није променило. Дружићемо се као и до сада, само у мало другачијим улогама.

Тео и даље слуша старијег?

- Увек, увек - са осмехом каже Крстић.