Кошаркаши Партизана трећи пут узастопно освојили су Куп Радивоја Кораћа, пошто су у финалу у Нишу, после продужетка, победили Црвену звезду 85:84 (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 7:6).


Црвено-бели су 17,5 секунди пре краја регуларног дела меча имали пет поена предности, али су дозволили да екипа Андрее Тринкијерија избори продужетак и потом слави у драматичној завршници.

Чврстом одбраном на обе стране почела је финална борба за трофеј Купа, а такав приступ прво је донео резултат Партизану који је први стигао до плус пет.

Са друге стране, Кевин Пантер држао је прикључак за црвено-беле, али су Волден и Пејдж били заслужни што је бранилац трофеја после првих 10 минута имао вишак од шест поена.

Никола Јанковић на почетку друге деонице са четири везана поена донео је црно-белим плус осам, али да та предност не расте побринуо се Лоренцо Браун, који је убацио тројку, а касније је изборио и егал свом тиму.

Јарамаз и Трифуновић убацили су важне поене, па су изабраници Андрее Тринкијерија држали ривала на одстојању од три поена.

Овај део игре обележиле су и две техничке грешке - једна за Бирчевића, друга Штимцу, које су досуђене после кошкања након борбе за посед лопте.

Почетак другог полуврема почело је упозорењем судија због погрдног скандирања навијача црно-бели Весни Човић, па је капитен Новица Величковић, као и против ФМП, морао да позове присталице на фер и спортско навијање.

Велика борба вођена је у трећој деоници, који је обележило играње у серијама. Партизан је чувао своју предност, али је Звезда поенима Гиста и Штимца ишала у корак са ривалом.

Са две тројке узвратили су Бричевић и Пејдж, а на другој страни када је било најпотребније погађали су Штимац и Давидовац, да би Пантер тројком донео изједначење три и по минута пре краја деонице.

Онда је на сцену ступио Загорац, који са два шута са 6,75 доноси плус шест, а истом мером узвратио је Дженкинс у самом финишсу.

Плус три са крају треће деонице брзо је Партизан подигао на плус шест, али је уследила серија црвено-бели од 7:0 којом су дошли до вођства други пут на мечу.

Серију Звезде прекинуо је Волден са линије за слободна бацања, али већ у следећем нападу Браун погодио тројку, а онда је и Берон био прецизан, што је екипи Драгана Шакоте донело је плус четири, пет минута пре краја меча.

Црно-беле у егал вратио је Волден шутем за три поена, а три и по минута пре краја Звезда је имала минималну предност.

Две промашене тројке Волдена и Јарамаза, казнио је Давидовац са два пенала. Пејдж је убацио са линије 6,75 за изједначење, а Берон је одмах узвартио на исти начин.

Лоша организација напада црно-белих није могла да се исправи у одбрани, пошто је Берон био незаустављив и нешто више од минут и по пре краја однео је свом тиму пет поена вишка.

Разиграни Браун још једном је покажао да је ово његово вече, погодио је за два, Јарамаз је погодио за три, а на другој страни Давидовац је урадио исто и Звезда је имала плус шест 30 секунди пре краја четврте четвртине.

Поенима Пејджа Партизан је пришао на минус три 17,5 секунди пре краја меча, Давидовац је два пута био прецизана са пенала, а Пејдж још једном враћа Партизан у живот тројком за 78:76, осам секунди пре краја.

Због фаула Пантера у нападу, црно-бели су имали последњи напад, у ком је Гист фаулирао Пејџа који је са лиње за слободна бацања погађа оба пута за додатних пет минута игре.

После минут и по игре у продужетку прва до коша је дошла Звезда, када је прецизан био Гист, а на 80:80 изједначио је Јарамаз, који постиже још пет поена за ново вођство црно-белих.

Звезда се са четири пенала вратила на минус један, а Берон је промашио тројку 14,5 секунди пре краја продужетка.

Фаул Штимца над Мозлијем донео је два бачања, која није убацио. Трифуновић је потом изнудио фал Брауна у нападу, промашио је оба бачања, али Звезда није имала времена за напад, па је Партизан доддао до новог трофеја.ПРВА ЧЕТВРТИНА
Партизан меч почиње у петорци Волден, Јарамаз, Загорац, Томас и Јанковић, а Звезда са Дженкинсом, Бероном, Лазићем, Јагодићем Куриджом и Штимцем, који постиже прве поене на мечу и доноси Звезди почетно вођство.

Тврд почетак меча, у прва два минута једине поене постигао је Владимир Штимац. После скоро три минута игре Јарамаз је закуцавањем у контри постигао прве поене за Партизан, а у наредном нападу је Величковић погодио тројку за прво вођство Партизана - 5:2, 4. минут. На половини прве деонице игре се кош за кош, на поене Штимца и Берона, одгворили су Јарамаз и Величковић. После фаула у нападу Јагодића Куридже, Јарамаз погађа с полудистанце, за плус пет Партизана у 7. минуту - 11:6.

Јагодић Куриджа је промашио шут за три, а Штимац је фаулирао Мозлија приликом покушаја да ухвати офанзивни скок. Звезда је у бонусу, а центар Партизана погађа једно од два бацања. Пантер погађа прву тројку за Звезду на мечу, а на другој страни поенира из флоутера Волден. После одбрањеног напада црно-белих, Томас је промашио два слободна бацања, што поенима из рекета кажњава Штимац. Партизан води 14:11 у 9. минуту, а Пејдж с линије пенала чува црно-белима плус пет.

На крају прве деонице Партизан води 19:13, после половичног учинка Загорца с линије пенала.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА
Други период отворен је грешком у корацима Макадуа и изгубљеном лоптом Звезде, пошто Браун, после фаула Томаса, није успео да убаци лопту у игру за пет секунди. Прве поене у другом кварталу постиже Давидовац. Партизан је поново више од два минута на почетку четвртине без поена, али Звезда то не успева да искористи. Гист прави фаул у нападу, што му је трећа лична грешка. Никола Јанковић постиже четири везана поена и доноси црно-белима, досад, највећих плус осам - 23:15 у 13. минуту.

После тајм аута Шакоте, Лоренцо Браун погађа тројку, а на другој страни Загорац поентира из продора. Никола Јанковић је лупио раму рампу Брауну, али Пејдж није успео да то материјализује пошто је промашио шут за три. Лоренцо Браун поентира из продора и враћа Звезду на минус пет на половини друге деонице, Тринкијери тражи минут одмора - 25:20.

Берон краде лопту и асистира Брауну који закуцава из "алеј уп" акције, Величковић на другој страни постиже важне поене за Партизан. "Закувало" се мало на паркету, Бирчевић и Штимац су добили по техничку грешку. Рашон Томас прави фаул у нападу, и њему је, као и Гисту, трећа лична грешка. Браун постиже лаке поене и враћа Звезду на минус један, Томас је "измислио" поене, али је потом зарадио техничку грешку.

Берон је погодио слободно бацање, али су црвено-бели прокоцкали напад, што је тројком казнио Јарамаз. На лаке поене Давидовца, лаким поенима из продора одговара Трифуновић, а Јагодић Куриджа погађа два бацања и одржава Звезду на минус три, на крају првог полувремена - 34:31.

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА
Никола Јанковић поенима из рекета отвара трећи квартал, после чега техничку грешку добија Драган Шакота. Волден погађа слободно бацање, Партизан води 37:31 у 21. минуту. Црвено-бели су изгубили лопту у првом нападу, Волден је промашио шут за три, као и Гист на другој страни. Загорац губи лопту, а Браун у полуконтри баца је у аут.

Загорац је промашио са полудистанце, а Гист на другој страни поентира уз фаул Јанковића, убацује и додатно бацање. Загорац погађа два слободна бацања, Партизан у 23. минуту води 39:34. Штимац поентира у рекету Партизана, Јарамаз је промашио шут за три, као и Браун на другој страни. Одбранили су црвено-бели напад, а Гист у полуконтри закуцава. Бирчевић погађа важну тројку за Партизан на истеку напада за 42:38 у 25. минуту.

Пантер је промашио шут са полудистанце, а Пејдж убацује нову тројку за црно-беле. После промашаја Штимца испод коша, Пејдж и Бирчевић су промашили везане шутеве за три, а Јарамаз је поклонио два бацања Пантеру, који ће их извести после тајм аута који је затражио Драган Шакота. Пантер је убацио два бацања, а после промашаја Бирчевића за три, шут ван линије 6.75 убацује Давидовац. Штимац, после промашаја Томаса преко Лазића, изборио се за два бацања, али је био половично успешан. Звезда је на минус један у 29. минуту - 45:44. Мозли погађа једно од два бацања на другој страни.

Пантер је убацио два бацања и поравнао резултат, после чега је Загорац убацио две тројке. Дженкинс је вратио једну, Партизан у последњи квартал улази са плус три - 52:49.

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА
Пантер с једне и Величковић са друге стране погађају тешке шутеве са полудистанце. Гист прави грешку у корацима, а Пејдж погађа тројку на истеку напада за 57:51. Мозли је фаулирао Пантера на шуту за три поена, Звездин Американац је убацио сва три бацања и "поништио" тројку Пејджа, којег је у наредном нападу изблокирао Штимац. Гист постиже лаке поене и враћа Звезду на минус један, Тринкијери тражи минут одмора.

Дженкинс краде лопту Пејджу и лако поентира у контранападу за вођство Звезде 58:57, 34. минут. Нису црвено-бели искористили два напада да увећају предност, што је са два убачена бацања казнио Волден. Браун је убацио тројку у наредном нападу за Звезду, а Лазић је био фаулиран под кошем, па су црвено-бели добили додатни напад, који су лако претворили у поене из аута преко Берона. Тринкијери тражи тајм аут, Звезда је на плус четири у 35. минуту - 63:59.

Кори Волден је убацио веома битну тројку за Партизан, на другој страни се Браун изборио за два слободна бацања, али је био половично успешан. Лазић је фаулирао Волдена, који с линије пенала погађа једном. Звезда остаје на плус један у 37. минуту - 64:63. Искупио се бек Партизана, изнудио је фаул у нападу Брауна. Загорац, па Волден су промашили тројке, Давидовац је на другој страни фаулиран, погађа оба бацања.

Пејдж је погодио тројку за изједначење, али је већ у наредном нападу шут ван линије 6.75 убацио Берон и вратио Звезди плус три. Волден греши у додавању, а Гист на другој страни прикуцава промашај Давидовца и доноси црвено-белима плус пет минут и 48 секунди пре краја - 71:66. Бирчевић је био половично успешан с линије пенала, а Лоренцо Браун погађа флоутер у паду. Јарамаз убацује тројку 45 секунди пре краја, Звезда има напад и плус три - 73:70. Давидовац погађа тројку 30 секунди пре краја и највероватније ставља тачку на овај меч. Пејдж поентира уз фаул Берона, 17 секунди пре краја. Погађа бек Партизана и додатно бацање. Шакота тражи тајм аут.

Давидовац је фаулиран, погодио је оба бацања. Тројку је осам секунди пре краја погодио Маркус Пејдж, Звезда има плус два и напад после тајм аута Драгана Шакоте. Каква грешка Пантера, који у покушају демаркације прави фаул у нападу. Пејдж је фаулиран 1.6 секунди пре краја. Погодио је оба бацања.ПРОДУЖЕТАК
Јарамаз је промашио цео кош приликом шута за три, али ни црвено-бели нису били бољи у првом нападу, пошто нису упутили шут ка кошу за 24 секунде. После промашеног шута Томаса, Гист закуцавањем постиже прве поене на мечу, а потом Пејдж прави фаул у нападу. Гист промашује полухорог, а Јарамаз на другој страни са линије пенала погађа оба пута и поравнава резултат 80:80, три минута пре краја продужетка. Берон прави фаул у нападу.

Јарамаз је погодио преко Штимца, а после промашаја Гиста, бек Партизана је убацио и тројку. Црно-бели имају плус пет два минута пре краја продужетка - 85:80. После тајм аута Шакоте, Штимац је фаулиран под кошем Партизана, погодио је оба бацања, веома важна за црвено-беле. Загорац је промашио отворену тројку, а Волден је на другој страни послао Давидовца на линију пенала и завршио меч због пете личне грешке. И Давидовац је убацио два бацања. Звезда је на минус један, минут и 23 секунде пре краја. Пејдж је бацио додавање у аут.

Браун је промашио са полудистанце, Јарамаз је био непрецизан из продора, а потом је Берон промашио шут за три. Мозли има два бацања 14 секунди пре краја. Центар Партизана је промашио оба слободна бацања. Звезда је на минус један, 14 секунди пре краја. Браун је преузео одговорност, заобишао је Загорца, али га је Мозли изблокирао. Трифуновић има два бацања, 1.3 секунде пре краја. Промашио је прво, друго намерно. Партизан је одбранио Куп.