СВАКЕ године на завршном турниру Купа Радивоја Кораћа прилику да осете главну кошаркашку сцену имају и екипе које су у потпуној сенци наших највећих клубова током сезоне. Овог пута се публици у Нишу, између осталих, представио београдски Раднички. Клуб са Црвеног крста је из Друге лиге стигао на финални турнир, где је имао прилику да одмери снаге са Црвеном звездом. "Крсташи" су у првој четвртини четвртфиналног окршаја чак имали и двоцифрену предност, али је на крају очекивано победио евролигаш (107:67).


- Леп и нестваран почетак за нас. Они су неколико димензија испред, играју у Евролиги, а ми у нашој другој лиги - каже играч Радничког Слободан Дунђерски. - Полупрофесионално се бавимо кошарком, неки играчи раде, неки студирају. Ипак, мислим да се нисмо обрукали и да смо показали да у неким тренуцима можемо да играмо и са врхунским екипама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Звезда убедљива против Радничког у четвртфиналу Купа Кораћа: Давид наљутио Голијата


Стање у клубу са Крста ван теренских оквира најбоље је описао председник Горан Калинић, који се прво присетио претходног учешћа Радничког на завршници Купа 2011. године.


- Тада смо исто играли са Звездом, али ово је много већи подвиг. Прошли пут смо наступали као клуб из КЛС и као учесник Суперлиге. А сада смо ишли тежим путем, и уз то смо играли против евролигаша.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шакота открио због чега је Кузмић прекомандован у ФМП


Калинић је истакао да појављивање на Купу може много да им значи.


- Ово је сигнал за неке људе да помогну, да ураде нешто за овај клуб, који има убедљиво најмањи буџет и у другој лиги. Иза других стоје градови, локална самоуправа, имају обезбеђене финансије... А ми опстајемо тако што нам помажу пријатељи или некадашњи играчи. Ми смо велика породица, која покушава да врати Раднички тамо где припада. Сада, за прославу 100 година спортског друштва, руши се наш објекат на Црвеном крсту, добићемо баш лепу халу, и то је шанса да на свакој утакмици буде 700, 800, 1.000 људи. Најбитније нам је било да ове године стабилизујемо клуб - закључио је Калинић.


БЕОГРАД НЕМА КЛУБОВЕ

НАШ главни град је место где је врло тешко опстати без помоћи.

- У Београду нема независних клубова, ако не рачунамо Звезду и Партизан. Динамик је приватан, Младост је развојни клуб Партизана, ФМП под системом Звезде, ОКК Београд је са Мегом... Веома је тешка ситуација. Сви би требало да ставе прст на чело. Очекујем да се што пре заврши наш објекат па да добијемо реакцију државе, јер постојимо чак 75 година. Ми не бисмо трошили новац на глупости него бисмо само желели да стабилизујемо клуб. Мој циљ је да Раднички игра АБА 2 лигу.