Кошаркашки клуб Црвена звезда жалио се данас на казну коју му је изрекла АБА лига због пропуста у организацији утакмице са Партизаном.

Дисциплински судија АБА лиге Саша Павличић Бекић казнио је Звезду затварањем партера 4 на следећој утакмици регионалног такмичења и са 18.000 евра, пошто су њени навијачи вређали гостујући клуб, играче и тренере. Такође, АБА је казнила црвено-беле због убацивања тврдих и меких предмета на терен, вређања и покушаја напада на судије.

У саопштењу објављеном на клупском сајту под називом "Куда плови ова АБА лига", Звезда је навела да је "одушевљена експедитивношћу АБА" и да би у клубу волели да је тако брзо донесена одлука и о неодиграној утакмици 13. кола у Подгорици, на коју се чека више од 40 дана. Звезда није дошла на утакмицу против Будућности из страха за безбедност.

- Одлука о казни нажалост сублимира све мањкавости и пропусте лиге ове сезоне, пуна је нетачних основних података, почев од датума и кола спорне утакмице. Такође, одлука о казни је наведена интегрално што се никада у историји лиге није догодило, у њој су наведене чак и озбиљне неистине попут оне 'да је један гледалац покушао да нападне судију' а истина је да је тај судија покушао да удари гледаоца. О 'допунама' одлуке које су правно немогуће, а којима су покушане исправке бројних грешака, да и не говоримо - наводи се у саопштењу.

Звезда је навела да је најважније то што је казну у име АБА лиге писао и донео дисциплински судија који није ни формално постављен на ту функцију током лета 2019. године због озбиљних правних пропуста због којих је клуб већ упутио тужбу надлежном суду у Загребу.

- Понављамо да је Саша Павличић Бекић у изрицању казне КК Црвена звезда за неодигравање утакмице 13. кола АБА лиге навео да "није надлежан", а иницијални покушај кажњавања нашег клуба касније је "оборен" и преиначеног од стране жалбеног већа. КК Црвена звезда као сваки озбиљан клуб упутио је жалбу на ову казну из више разлога, о којима већ недељама информишемо кошаркашку јавност - пише у саопштењу.

Звезда је навела да АБА лига "одавно није кућа свих клубова који су формално њени власници и управљачи, већ неколицине појединаца који би да је воде, али туђим новцем".

Београдски клуб оценио је да је АБА лига на ивици пропасти, јер је једини орган који формално-правно постоји Председништво АБА лиге, од кога очекује одлуку о утакмици 13. кола.

Звезда је навела да је као прву меру одговорила АБА лиги на "квази" казну и да ће се у њеној жалби видети већи проблеми који муче лигу од пропуста на једној утакмици.

- Такође, пошто смо у много чему били први и пример другима, очекујемо да у будућности сваки пропуст на свакој утакмици и образложење казне буду у истој форми и врло детаљни попут ове наводне казне која је изречена КК Црвена звезда. Да буде макар неке користи од овог "игроказа" - наводи се у саопштењу.