Србија је светска сила: Соња не крије срећу после пласмана на друге узастопне ОИ

Ми. РОГАЧ

10. 02. 2020. у 20:06

Србија је светска сила: Соња не крије срећу после пласмана на друге узастопне ОИ

Соња Васић са саиграчицама фото: Н. Параушић

Већ осам година смо на највећим такмичењима, осим СП, најважније да смо испуниле циљ – каже искусна кошаркашица
ЧЕТА Марине Маљковић ће овог лета други пут осетити светла олимпијских рефлектора. Соња Васић и другарице су пред домаћом публиком победиле Нигерију и Мозамбик и тако резервисале места у авиону, који ће у јулу полетети ка Токију. Наше девојке су, на тај начин, наставиле да нижу запажене резултате и показале да све што су радиле у прошлости није била случајност.

- Искрено, свима нам је пао велики терет са леђа - каже Соња Васић, једна од главних карика у српској експедицији. - Напокон можемо да се опустимо. Ово су најтежи турнири где се не игра за медаљу. Нико ту нема шта да изгуби, сем на пример екипа као што смо ми и Шпанија. Остали тимови играју без оптерећења.

Искусна играчица зна да Србија није показала велики део репертоара који поседује.

- Нису ово била четири најрепрезентативнија дана за наш тим, али задатак је обављен и тиме смо задовољне. Свесне смо да то није било све како треба. Али кад се све подвуче, пресрећне смо. Још једне Олимпијске игре за нас. Осам година смо на највећој сцени, на сваком такмичењу, сем на последњем Светском првенству. Континуитет и даље држимо.

Многе селекције не могу да се похвале са два узастопна учешћа на ОИ. И Соња признаје да тако нешто није могла као мала ни да замисли.

- Дошла сам у репрезентацију први пут са 16 или 17 година. Тада је било такво стање у сениорској кошарци да сам мислила да никада нећу заиграти на ОИ. Чињеница да идем на друге стварно ми делује... - застала је Соња. - Као неко ко је у европској кошарци, то што сам увек била у врху, мислим да има већу цену него саме медаље.
МИЛОШУ ЈЕ ЛАКНУЛОНАША кошаркашица је на претходним Олимпијским играма упознала садашњег супруга, веслача Милоша Васића. На њихову срећу, у Токију ће поново бити заједно на највећој спортској планетарној смотри.
- Мислим да је Милошу највише лакнуло што не идем тамо као навијач да га уходим сваки дан - нашалила се уз осмех Соња. - Овако ћу, ипак, бити заузета.

Оно што највише радује нашу велику узданицу јесте трајање српског тима.

- Кад смо освојиле ЕП, многи су причали да је Србија једном изненадила. После се тако нешто причало и кад смо у Рију победиле Аустралију у четвртфиналу. Мислим да више не може да се каже да смо екипа за једно првенство. Ту смо годинама и правимо резултате. Без обзира на то да ли играмо добро или лоше, резултати су ту. Мислим да се улаже у овај пројекат, и да ће и после ове генерације неко нов наићи.

Познато је да би такмичење у Токију могло да буде последње са оваквим саставом на окупу.

- Сад кад смо се квалификовале, да не гледамо превише индивидуално у будућност. Али, кад погледам све што сам прошла, мислим да ћу тамо лепо закружити своју причу - закључила је Соња Васић.

АНА МЕЂУ ИДЕАЛНИМА
СРПСКА кошаркашица Ана Дабовић изабрана је у идеалну петорку квалификационог турнира за Олимпијске игре у Београду.

Поред ње, у петорци су још: Леја Донге (Мозамбик), Езине Калу (Нигерија), Нека Огвумике (САД) и Ејдза Вилсон (САД).

За најкориснију играчицу турнира проглашена је репрезентативка САД Нека Огвумике.

ОВЕРЕНО 12 ВИЗА
ПРЕ квалификационих турнира олимпијске визе имале су селекције САД, као светски шампион, и Јапана, који је домаћин. Њима се на коначном списку придружило још десет репрезентација: Србија, Нигерија, Кина, Шпанија, Кореја, Белгија, Канада, Француска, Аустралија и Порторико.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације