ИДЕНТИФИКОВАНА су, до вечерас, прва четири тела из хеликоптера који се срушио у брдима Калабасаса и однео девет живота, међу којима је и кошаркашка легенда Коби Брајант и његова ћерка Ђијана. Међу идентификованим жртвама су Коби, Џон Алтобели, Сара Честер и пилот Ара Зобајан, док су тела Ђијане Брајант, Алисе и Кери Алтобели, Пејтон Честер и Кристине Маузер и даље на идентификацији.

Званичница Националног савета за безбедност у саобраћају Џенифер Хоменди и шериф Алекс Хамилтон званично су се огласили, први пут после ужасне несреће.

- Добили смо информацију да је пилот за време лета са собом имао ајпед уређај, који је пронађен на месту пада, уз један мобилни телефон. Преузет је снимач трасе пута, пронађена је сва очекивана документација, а документовано је и стање места несреће. Догађај је могуће реконструисати. Олупина је однета на даље анализе, у току су разговори са оператерима контроле лета. Обављен је разговор са породицама пре јавног објављивања и информисане су о даљим корацима. Нећу коментарисати садржај разговора - рекла је Хоменди.

Постоје и значајни докази од очевидаца који ће утврдити детаље несреће.

- Хеликоптер је пао на десетак метара удаљености од бициклиста који су се нашли на брду. Добили смо фото и видео документацију која ће нам помоћи у утврђивању временских прилика. Знамо да је хеликоптер пао у једном комаду, при великој брзини. Пад је трајао око минут. Немамо податке о томе да ли је могуће преживети такав пад, биће урађена и анализа која ће упутити на евентуалну одговорност пилота - рекла представница Националног савета за безбедност у саобраћају.

ЛЕТЕО САТ ПРЕ НЕСРЕЋЕ

ПИЛОТ Ара Зобајан је имао велико искуство у управљању хелихоптером, и летео је сат времена пре трагичне несреће, рекла је Џенифер Хоменди.

- Уз поштовање приватности пилота, изнећу податке о томе да је био искусан у послу, запослен десет година у једној компанији, као и да је летео сат раније, по ведрим временским условима у односу на лет у ком је страдао. Хеликоптер се налазио на висини од око 700 метара, падао је брзином већом од 400 километара на сат, што се налази у категорији удара високог интензитета. Хеликоптер је пао на своје лево крило - истакла је Хоменди.


ЦРНА КУТИЈА БИ ПОМОГЛА

ХЕЛИХОПТЕР у којем је настрадало девет особа у брдима Лос Анђелеса није имао црну кутију, а њено непостојање би могло да омете истрагу. То су потврдили из центра Националног савеза за безбедност у саобраћају у Вашингтону, а летелица је била и без система који упозорава на избегавање терена, што Агенција за безбедност у саобраћају већ дуже времена предлаже да буде стандард.