Кошаркашки клуб ФМП изразио је данас незадовољство суђењем у утакмицама АБА лиге, дешавањима и проблемима у том такмичењу који, како је наведено, прете да сруше то такмичење.

ФМП се огласио поводом утакмице и пораза у недељу увече од Морнара из Бара, 82:85. ФМП је честитао Морнару на победи и захвалио на гостопримству, али је желео да скрене пажњу на појаве које се "понаваљају из недеље у недељу и прете да сруше лигу".

"Наш први тим већ недељама има тенденциозно лоше суђење и приморан је да изгледа буде колатерална штета у намиривању неких других или најчешће, трећих страна. Ваљда би требало да будемо срећни и задовољни јер не испадамо из лиге? КК ФМП никада није ћутао када су овакве појаве у питању јер уништавају нешто што је заједничко добро, а не власништво амбицизоних и богатих појединаца, а то је АБА лига, која је власништво свих, а не неколико клубова или лица који нису ни била ту када је ова лига формирана", наводи се у саопштењу.

ФМП је навео да је синоћ Морнар извео више слободних бацања, као и да му је досуђено мање прекршаја, а да је судијска тројка предвођена Дамиром Јавором делила "кошаркашку неправду".

"Зато овим обраћањем, без обзира што нам је у недељу ускраћена могућност да се равноправно боримо за место у плеј-офу са неким другим клубовима, док не буде касно за све указујемо на девастирајуће деловање комесара за суђење Изтока Ремса, који својим избором судијских тројки из недеље у недељу, ову лигу чини све деградиранијом и нерегуларнијом, а 'игроказима' попут недељног Дамира Јавора буквално протерује младе играче са ових простора и из регионалне кошарке", пише у саопштењу.

"Јер како другачије да схватимо игнорисање судијске ранг-листе и понављање појединих 'специјалаца' и 'бирање' утакмица за исте? Да ли Дамир Јавор и његов колега овако суде утакмице у Евролиги? Наравно да не, јер су у тој лиги предвиђене оштре санкције за овакав начин суђења, као и за многе друге ствари са којима је кошаркашка јавност већ упозната", додаје се.

ФМП је навео да "као одговоран клуб који не пристаје да буде декор, који је писао историју ове лиге, сматра да јавност мора да зна за бројне неправилности које сваке сезоне прете да сруше АБА лигу и да нерешена питања захтевају хитне одговоре".

"Јавност треба и да зна да су сви ови проблеми и питања јасно изнети на Скупштини АБА лиге 3. јануара у Загребу. Оно што је забрињавајуће је да се ситуација не поправља, проблема је све више, имајући у виду да председништво АБА лиге не функционише, а директор и спортски директор још нису ступили на дужност и немају никаква овлашћења, због великих неправилности у досадашњем раду канцеларије АБА лиге у Загребу", наводи се у саопштењу клуба из Железника.