Коби Брајант преминуо је синоћ у несрећи хеликоптера. Легендарни кошаркаш ишао је на кошаркашку утакмицу у друштву своје 13-годишње кћери Ђијане и још шест путника уз пилота који је изгубио контролу над летелицом. Хеликоптер је изгорео у пламену, а нико није преживио.

Од доласка на велику сцену 1996. године као 13. пик на драфту и трејда у којем је из Шарлота у замену за Влада Дивца прешао у Лејкерсе, Брајант је скренуо пажњу на себе. Он је вероватно нешто најближе великом Мајклу Џордану што ће се појавити на кошаркашком терену. Чак је у неким стварима и надмашио свог идола.

Током каријере је освојио пет НБА титула, два пута је био МВП финала, једном МВП сезоне. Био је 17 пута учесник Ол-стар викенда, четири пута МВП на Ол-стару, 11 пута је биран у најбољу петорку лиге, девет пута у најбољу дефанзивну петорку.

Од кошарке се званично опростио на крају сезоне 2015/2016, а пензију је најавио емотивним писмом упућеним спорту који га је учинио легендом пре него што је и дефинитивно отишао у легенду.

Осим тих достигнућа, Брајант ће се заувек памтити и по партији коју је пружио 22.јануара 2006. године. Лејкерси тада нису били екипа за наслов, у госте им је стигао Торонто, а Коби је убацио 81 поен за победу 122:104. Из игре је шутирао 28-46, бацања је гађао 8-10. Био је то други највећи учинак што се тиче броја поена играча у једној НБА утакмици. Рекорд држи Вилт Чемберлен који је убацио 100 поена у једној утакмици.

Погледајте како је изгледала магична Кобијева вече пре 14 година.