Један од најбољих кошаркаша у историји Коби Брајант погинуо је у недељу у 42. години паду хеликоптера у Калифорнији.

Одавно је ушао у легенду најјаче лиге света, а изненадна трагична смрт човека који је целу каријеру провео у Лос Анђелес Лејкерсима погодила је свет.

И знани и незнани се опраштају од Мамбе, а иза Брајанта су остале незаборавне партије, освојене титуле са тимом из Лос Анђелеса, али и његови цитати.

Ово су неки од најпознатијих...

* Оно што људи виде терену нисам ја, већ друга страна мене.

* Једна ствар коју морате да знате о мени је да немам филтер када су у питању мишљења. Заиста немам проблем да искажем тачно оно што мислим о некој особи.

* Најважнија ствар је потрудити се да инспиришете људе како би били најбољи у ономе чиме се баве.

* Сконцентришем се на једну и једину ствар- а та ствар је да освојим што више првенстава што могу.

* Ја сам овде, ја не идем нигде. Без обзира на тежину повреде – осим ако је потпуно онеспособљавајућа – бићу исти играч који сам и одувек био. Пронаћићу начин да то урадим. Начинићу неке преправке, неке промене, али ја и даље долазим.

* Сумњам у себе. Имам несигурности. Имам страх од неуспеха. Дешавају се ноћи када дођем у арену и помислим: “Леђа ме боле, колена ме боле, стопала ме боле и не могу да наставим, само бих хтео да одморим мало.” Сви ми сумњамо у себе, то је неоспориво, међутим то не значи да се треба предати тим сумњама. Треба их прихватити.

* Играм против сјајних играча, играм против најбољих играча на свету. Такмичење – то је оно што сам читав живот ишчекивао.

* Играо сам са инфузијом пре, током и након утакмице. Играо сам са сломљеном шаком, уганутим чланком, ишчашеним раменом, окрњеним зубом, расцепаном усном и са коленом величине бејзбол лопте. Одбијам да пропустим 15 утакмица само зато због повреде палца за коју сви знају да није толико ни озбиљна.

* Тема вођства је осетљива. Многе вође неуспеју јер немају храбрости да дотакну живац или потрефе слабу тачку. Током година моје каријере, никада нисам имао тај страх.

* Не могу да се повежем са лењим људима. Не причамо исти језик. Не разумем их, нити желим да их разумем.

* Не желим да будем следећи Мајкл Џордан, ја желим да будем искључиво Коби Брајант.

* Ја јурим савршенство.

* Да ли могу да прескочим два или три човека као што сам некад могао? Не могу. Да ли сам брз као што сам раније био? Нисам, али се и даље држим истих основа и стратегија. То је оно што ми омогућује да и даље будем доминантни играч. Током одрастања, никада нисам прескакао кораке. Одувек сам радио на основама јер знам да је каријера спортисте пролазна.

* Урадићу све што је потребно како би победили на утакмици, било да то укључује седење на клупи док машем пешкиром, додавање чаше воде свом саиграчу или погађање тог победничког коша.

* Меџик је освојио пет првенстава и ја сам освојио пет првенстава. Прилично сам сигуран да обојица знамо шта радимо.

* Често се повлачим из гужве.

* Обожавам да играм један-на-један са неким. То је оно што ја радим. Никада нисам изгубио. То је потпуно другачија игра, сама чињеница да је та особа испред мене и да могу да радим шта хоћу у потпуности мења ствари.

* Изузетно сам вољан да победим и радо прихватам изазове. Добијање бодова за титуле и такве ствари… звучи можда лоше, мада ме не занима како звучи – мени то иде од руке. Не представља ми изазов да освојим довољно бодова за титулу, јер знам да могу.

* Све негативне ствари – притисак, изазови – све су то прилике да се истакнем.

* Ови млађи момци играју даме. Ја играм шах.

* Моји родитељи су мој ослонац. И даље су. Они су једина група која ће ме подржати подједнако ако освојим 0 бодова и ако освојим 40.

* Ако се плашиш неуспеха, највероватније ћеш га и доживети.

* Најбитнија ствар је обавестити све око себе да си ту и да си озбиљан. Ја нисам играч који ће се појавити и отићи. Нисам играч који ће ући у најбољи тим једном или два пута. Овде сам да бих био најбољи увек. Једном сам се заветовао да ћу постати један од најбољих. Тада ми је игра постала све.

* Постоји избор који ми као људи и као индивидуе имамо. Уколико желиш да постанеш сјајан у ономе чиме се бавиш, мораш изабрати. Сви ми можемо савладати вештине тог заната. Оно на шта мислим кад то кажем су жртве које долазе уз то. Време са породицом, дружење са пријатељима, бити добар пријатељ, добар син, добар нећак, какав год случај био. Постоје жртве које долазе заједно са тим избором који направиш.

* Да ли си вољан да дотакнеш живац чак иако ћеш у том случају можда бити перцепиран као негативац? … Више волим да ме сматрају победником него добрим тимским играчем. Волео бих кад би те две ствари ишле заједно али то једноставно није реално. … Немам ништа заједничко са лењим људима који окривљују друге за свој неуспех.

* Шутирам превише од осме године, али "превише" је ствар перспективе. Неки људи мисле да је Моцарт имао превише нота у својим композицијама. Он је на те критике одговарао да ништа не може бити "превише" или "премало". Постоји само онолико колико је потребно.

* Када имам шансу да чувам Мајкла Џордана ја желим да га чувам. То је врхунски изазов.

* Антидруштвени је постао друштвени (када се прикључио Твитеру)

* О Шеку: Излуђивала ме његова лењост. Мораш имати неки ниво одговорности сваког дана. Не можеш само да возиш скејт. Не разумем лење људе.

* Последњи пут сам се уплашио када сам имао шест година. Био сам на тренингу каратеа, имао сам наранџасти појас, а тренер ми је наредио да се борим са старијим дечаком који има црни. Ус*** сам се. Препао сам се да ће ме пребити, што се и догодило, али не онолико колико сам очекивао. Тада сам схватио да нема разлога да се плашим било чега, да је то само стање ума.

* О могућем пензионисању због повреде: Чак и без једне руке си способан да играш.

* О 44 поена из 34 шута за 31 минут у поразу Лејкерса: Раније не бих то да радим, али не можеш седети у позадини и гледати како се дешава злочин испред тебе.

* Због тога што не волим глупаке и слабиће, а ти си глуп и слаб, прегазићу те.

* На изјаву Марка Кјубана да би Лејкерси требало да га отпусте, а након 38 поена Даласу: Отпусти ово.

* Запамти све, завали се и слушај све који те мрзе и шутирају док си на поду, јер следеће сезоне неће бити тако, а освета је брза и слатка.

* Јурим савршенство.

* Био сам попут дивљег коња који има потенцијал да постане шампион, али је сувише дивљи. Због тога је Фил Џексон покушавао да ме укроти.

* О 45 шутева по утакмици током 2007: Шта је требало да радим? Да додам Кристу Миму или Квамеу Брауну? Смуш Паркер је био најгори. Није ни требало да буде у НБА, али смо били превише шкрти да платимо правог плејмејкера.

* О Кевину Дуренту: Он је ја са 210 центиметара.

* Боли ме **** ста мислиш о мени. Ако промашим шут за победу, а људи кажу: Ох, Кобе се препао, има 0/7 под притиском, је***е се!

* Када га је ЕСПН ставио на 40. место најбољих играча у НБА: Већ неко време знам да је то група идиота. Као мотивацију волим да користим само ствари које су реалне.

* Када му је Мајкл Џордан честитао што га је престигао на листи стрелаца: Навикао сам да будем негативац, па када се догоди овакав тренутак, када је последње што очекујеш загрљај, а добијеш га, помислиш: Човече, стварно је добар осећај.

* Сваки пут се осећам да убијам све када уђем у арену.

* Неке играче сам расплакао. Ако ћеш да плачеш због мог сарказма, онда не желим да играм са тобом у плеј-офу.

* Боље научи да причаш са мном. Ако затресеш дрво испашће леопард.

* О уморним Лејкерсима: Уморни смо јер смо стари и лоши. Шта си очекивао?

* 29. априла 1996: Здраво, ја сам Коби Брајант. Одлучио сам да свој таленат одведем на... Хм, прескочићу колеџ и однети свој таленат у НБА.

* 1. јула 2014: На овај дан пре 18 година Хорнетси су ми чим су ме драфтовали рекли да немају користи од мене па ће ме трејдовати у Лејкерсе. Хвала им.

* Играо сам "један на један" са Ти-Меком (Трејси Мекгрејди). Уништио сам га. Разбио сам га. Били смо на промоцији патика у Немачкој. Били смо цео дан у сали, три пута смо играли до 11, добио сам сва три дуела, једном 11:2. После трећег пута ми је рекао да се повредио и да не може више

* Звиждање не блокира закуцавања

* Ако намерно додаш себи лопту, онда је то асистенција. Због тога људи не могу да кажу да само шутирам.

* Пријатељи дођу и прођу, али транспаренти остају заувек.

* Најважније је инспирисати људе како би постали сјајни у ономе чиме се баве.

* Сумњам и ја у себе. Несигуран сам. Плашим се неуспеха. Постоје дани када дођем на утакмицу и помислим: Боле ме леђа, боле ме стопала, боле ме колена. Не треба ми то. Желим да одмарам. Сви сумњамо у себе. Не поричемо то, али се не предајеш томе, него то прихваташ.

* Све негативно – притисак, изазови – то су све прилике да се подигнем.

* Не желим да будем следећи Мајкл Џордан, желим да будем само Коби Брајант.

* Људи који ме заиста познају знају какав сам. Било је оних који су ми говорили да нисам фер, па сам их "одјавио". Онда су ме мрзели због тога.

* Желите да будем власник тима и борим се са овим богатим, размаженим, тврдоглавим спортистима и натерам их да се труде? Не, хвала.

* Важна ствар је да саиграчи знају да се трудиш због њих и да желиш да буду успешни.

* Једна ствар коју мораш да знаш о мени је да сам потпуно искрен. Немам проблем да било коме кажем шта мислим о њему.

* Да су постојали телефони са камерама у раније време, највеће звезде би морале много тога да објасне.

* Једнако уживам да постигнем 21, 22 поена или се повучем и имам 10, 11 асистенција. Важно је само шта ти је потребно да побољшаш све око себе.

(Спортклуб/Новости)