НА половини топ 16 фазе Еврокупа, када се направи пресек, може да се претпостави да ће борба за четвртфинале трајати до последње лопте. Партизан и Тофаш су изгубили у трећем колу, па више нема непоражених екипа. Тренто и Андора једини имају скор 0-3 и заостају за 14 преосталих клубова, који имају сасвим реалне шансе да се нађу међу осам најбољих.

У групи Е прву позицију од старта друге рунде држи наш једини представник Партизан. Црно-бели су изгубили од Дарушафаке у последњем мечу (63:65), а пре тога убедљиво савладали Виртус (99:81) и Тренто (83:58). Прате га екипе из Болоње и Истанбула са истим учинком 2-1, док је италијански Тренто последњи (0-3). Важан сусрет црно-беле чека наредне среде против Дарушафаке у "Пиониру" у коме ће покушати да надокнаде пораз од два разлике на гостовању, после тога играју у Болоњи (5. фебруар), а онда почетком марта у Београду са Трентом.

Кад је у питању група која се у четвртфиналу укршта са Партизановом, Уникс је тренутно први са 2-1, иза њега је са истим скором Ритас. Једну победу и два пораза имају Монако и Галатасарај. Руси су лидерску позицију преузели после убедљивог славља против Галатасараја - 94:69. Најзаслужнији за тај тријумф био је Ерик Мекалум, некадашњи играч турског тима, са 17 поена, четири скока и две асистенције.

- Победили смо са 25 разлике и то је веома битно због пласмана у Еврокупу - истакао је Мекалум. - Следеће недеље се поново састајемо са њима, морамо бити спремни. Имају велику армију на трибинама и сигурно ће бити много бољи него на овом мечу. Тамо имам добре пријатеље, навијачи су ме прихватили кад сам играо за њих, освојили смо Еврокуп... И данас су веома љубазни према мени и у мом срцу имају посебно место. Ја сам такмичар и желим да победим, али на свакој другој утакмици желим им да забележе тријумф.

У групи Ф прва је Бреша са учинком 2-1, а на другој позицији је са истим скором Венеција. Грчки Патрас је трећи, а Олденбург четврти са једном победом и два пораза. Они ће у топ 8 фази укрштати са тимовима из групе Х, у којој је поредак следећи: Уникаха (2-1), Тофаш (2-1), Хувентуд (2-1), Андора (0-3).

ДОМИНАЦИЈА ПРЕПЕЛИЧА
ТРЕЋЕ коло је донело и први пораз Тофаша у топ 16 фази, а за то се побринуо Клемен Препелич. Словеначки кошаркаш је у победи Хувентуда - 88:84 учестовао са 37 поена (7-5 за два, 9-5 за три, 12-12 слободна бацања), два скока и седам асистенција за индекс корисности - 45.