ПОСЛЕ победе над Црвеном звездом у Београду, тренер Барселоне Светислав Пешић загребао је површину неких суштинских тема за српску и европску кошарку. Формат конференције за медије није дозволио нашем трофејном стручњаку да дубље зађе у проблематику.


Протоколарних ограничења није било у разговору за "Новости" пред други евролигашки сусрет са српским тимом, који је водио у два наврата (2008/2009, 2011/2012). Од првог крајем октобра, у Звезди се десило много тога, почев од промене тренера...


- Не стижем да гледам Звезду, онако навијачки. Добила је неке утакмице на страни, чини се да у гостима игра са више концентрације и енергије. Није лоше играла ни против Жалгириса и Албе, само што ми у Београду мислимо да смо најбољи. Где ћеш од Немаца да изгубиш, ко су они? Неки од такозваних навијача стварају притисак играчима, који у тим околностима не могу да искажу свој пун потенцијал. У гостима тог притиска нема, тако да морамо озбиљно да се припремимо за опасну Звезду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Евролига без милости: Звезда кажњена због две ставке


МОЖЕ И БЕЗ МНОГО СТРАНАЦА ПЕШИЋ сматра да Звезда и Партизан могу да теже врхунским резултатима и без великог броја странаца.
- То је процес, у којем је прво питање шта за њих представља успех у Европи. Могуће је уколико се одоли огромном притиску да морају да буду шампиони. Наравно, зависи и од стандарда. Партизан каже да је циљ да игра у Евролиги и онда пусти у Валенсију најбољег играча Маринковића. Немогуће је без адекватног рада са младим играчима.

Црвено-бели су опасно дуго били испод плеј-оф црте у АБА лиги.


- Проблем је велики број утакмица. То нису осцилације, више недостатак менталне и физичке енергије у систему такмичења, који је такав да један пораз може да те доведе у незгодну ситуацију. Велика је разлика у томе између НБА и Европе. Полако губимо идентитет у свему. Отвориш наше сајтове, од десет вести девет је из НБА. У реду је када се пише шта су урадили Јокић или наши момци у Сакраменту, али кога занима да ли су победили Пеликанси. Не треба да копирамо НБА, европска кошарка је врхунска такмичарска и више одговара менталитету навијача у Европи.


Увод у причу о систему такмичења у Евролиги који све више постаје НБА копија.


- Шпанска лига је најјача после НБА, осам тимова може да игра у Евролиги. У оваквом систему, шпански евролигаши су у веома тешкој ситуацији. Да ли националне лиге имају смисла? Ако немају, нека их укину. Ја мислим да имају. Националне лиге траже од Евролиге да смањи број утакмица, она им каже "смањите ви". Хаос у којем пате кошарка и развој играча. Једини циљ је да постанеш НБА играч, без обзира на то да ли можеш тамо да играш. Млади играчи су под великим притиском, НБА им даје огромну лову, а онда их пошаље у развојну "Џи" лигу. Имате пример Гудурића, напредовао би да је остао у Фенеру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Звезда стотком против Цибоне залечила евролигашке ране: Коначно у плеј-оф зони


Пешић не оптужује Америку.


- Ми у Европи смо разједињени, свако вуче на своју страну. На крају ћемо да позовемо НБА да решава наше проблеме, као што у политици зову Американце да решавају европске проблеме. У Европи 90 одсто савеза нема професионалног тренера репрезентације. Немају Србија, Шпанија, Грчка... земље где је кошарка најпопуларнија.


Присетио се избора Александра Ђорђевића за селектора Србије.


- Тада ме је Бодирога питао шта мислим ко би требало да буде селектор. Рекао сам му: "Доста је Пешића, Ивковића, Обрадовића и Маљковића, да нађемо неког из генерација које долазе". Тако смо дошли до Ђорђевића. Сале, одлично, али ако ће највише времена да проводи у Београду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Штимац: Не смемо да потонемо: Пантер: Џаба и 50 поена ако не победимо, одрадио сам лош посао у завршници (ВИДЕО)


О именовању Игора Кокошкова за новог селектора...


- Мислим о њему све најбоље као тренеру и човеку, веома посвећеном послу. Подржавам његов избор, чујемо се, разговарамо. Рецимо да на Олимпијским играма освојимо медаљу, можда можемо и да победимо. Али, питање је шта онда. Кокошков можда постане тренер Јуте. Разумем да су се времена променила и да није лако наћи професионалног тренера, али можемо да имамо професионалца као омладинског селектора. Неког ко ће радити са младима, ко одређује систем. Знам да ће људи рећи "пусти Карија, њему је прошло време". Још не планирам да идем у пензију. Ово није критика, само моје размишљање, савет. Уместо што терају нас тренере на заласку, нека нас позову да разговарамо о томе како се стварају играчи. А не да политика буде од данас до сутра.


СВАКА СЕЛЕКЦИЈА РАЗЛИЧИТО

ОДСУСТВО концепције у КСС Пешић илуструје примером млађих селекција.

- Свака игра различито. Једна брзу кошарку, друга позициону. Једна игра зону, друга човек на човека. И то није случај само код нас, тако је и у Шпанији. Само што њихови млади играчи не иду у европске клубове изван Шпаније, јер овде имају и систем и стандард. Ми имамо таленат, али то немамо.