Жељко Обрадовић ретко прича са новинарима један на један, али када то учини онда је расположен, искрен и отворен за све теме. Тренер Фенербахчеа је у разговору за кошаркашки портал Спортандо изнео свој инетересанстан став о НБА лиги и зашто никада није отишао да се опроба у најјачој лиги света:


- Није било озбиљно отићи у Детроиту у том тренутку. Када смо напустили Панатинаикос отишао сам са пријатељима Џоом Думарсом и Димитрисом Итудисом месец дана у НБА. Знам да је то најбоља лига на свету и да је организација невероватна, али у Европи је процес. Немогуће је стићи НБА лигу због новца који се у њу улаже, али је Евролига на врло високом нивоу. Доста људи мисли да је кошарка у Европи занимљивија. Ја сам задовољан животом у Европи и не размишљам о НБА лиги.


Обрадовић сматра да је време да на клупу неког тима у НБА седне европски тренер и покаже им, као главни, знање са овог подручја. Међутим, зна и популарни и кошаркашки прекаљени Жоц да од тога нема ништа, а дирекнто каже и зашто:


- Зато што је НБА мафија. Не дају тренерима да раде и нико не говори ништа о томе. Ја смем то да кажем јер ме не занима да идем тамо. Имам пријатеље у НБА, радили смо преко лета, долазе на тренинге, у сталном смо контаклу ... Све поштовање за НБА која је најбоља лига на свету, али морам да кажем да много европских тренера може да ради тамо. Тако је. Мене лично не интересује да будем тренер тамо.