ЗЛАТО на јуниорском ЕП 2018. године за Аријана Лакића (19) могло је да буде сјајна одскочна даска за почетак професионалне каријере. Међутим, већ тада је млади плејмејкер Црвене звезде морао да прихвати чињеницу да се у животу често ствари не развијају према плану. Вратио се са континенталног шампионата, почели су тренинзи у екипи ФМП...


Све је било добро, док није осетио бол у леђима. Испоставило се да је у питању тежа повреда, па је Лакић морао на дужу паузу. После 15 тешких месеци, поново је заиграо кошарку, и то у хрватској екипи Вриједноснице из Осијека.


- Тек када сам ушао у суботу у халу пред утакмицу са Шибенком, схватио сам шта сам све прошао - прича Лакић за "Новости". - Пре шест месеци сам био далеко од терена, а ево сада поново играм. Помешана су била осећања, радост, срећа, страх... Ово је била моја прва утакмица у професионалној каријери. Нема лепшег осећаја. Битно ми је да ме ништа није болело.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Овако нешто до сада није виђено у НБА: Изгубили добијен меч због бизарног разлога (ВИДЕО)


ПРВИ ПУТ БЕЗ ПОРОДИЦЕ МЛАДИ играч је рођен у Београду, а његови родитељи су из Бенковца. Хрватско подручје није непознаница за њега, али је у Осијеку први пут... - Мали је град, ових дана је магла, хладно је. Ништа специјално. Живим са три саиграча, и засада није лоше. У суштини, ван тренинга се само одмарам, причам о кошарци... И даље траје период привикавања. Први пут сам се одвојио од породице, пошто је она у Београду.

Када преврти филм на август претходне године, свестан је тога да је добио велику битку.


- Одрадио сам тада неколико тренинга са ФМП и рекао сам тренеру да ме боле леђа. Баш је био јак бол, нисам знао шта је у питању. Нису ни доктори одмах могли да ми кажу шта да радим... Говорили су прво - седам дана одмора, па месец, па два. А претворило се у паузу од 15 месеци. Првих пола године је било веома тешко, јер ништа нисам могао, рекли су ми да је најбоље да само лежим или, евентуално, да седим.


Најава бољих дана стигла је почетком 2019. године.


- У марту сам био у Немачкој на прегледима, а после сам лагано почео са тренинзима. Радио пет месеци са физиотимом, два пута дневно. Чак нисам очекивао да се овако брзо вратим, с обзиром на то како је све деловало на почетку. Нисам могао током паузе ни да гледам утакмице, баш ми је било тешко, само сам замишљао повратак.


Претходне недеље је стигао у Осијек, где ће покушати да "уграби" што више минута.


- Остаћу ту до краја сезоне, па ћемо онда наредног лета видети шта ће бити. Могуће је да се продужи на још годину, а можда и да добијем прилику у ФМП, Звезди или негде другде. Најбитније ми је да играм.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Балканска веза уништила Пеликане: Дабл-дабл Марјановића и машина Дончић за нови тријумф Даласа


Хрватско првенство му засада изгледа као идеално место за повратак.


- Мислим да је мало јаче од КЛС, Цибона, Задар, Сплит... Могу да се одиграју квалитетне утакмице са њима. Ми смо сада на средини табеле, са седам победа и четири пораза. Условима сам задовољан, хала је супер, ту су и сауна, базен... Делује да су саиграчи добри момци, тренер такође. Тако да засада све иде онако како треба - закључио је Лакић.