Кошаркашки клуб Црвена звезда саопштио је данас да се залаже за опстанак обе регионалне лиге, али само ако су српски клубови њихов интегрални део и оценио да се "појединци плаше јединства српских клубова".

"Наш интерес јесте опстанак прве и друге АБА лиге, али не по моделу у коме ће српски клубови бити декор и мета "специјалаца", већ оно што треба да буду – интегрални део ових лига, без којих АБА лиге сигурно не би биле оно што јесу, а вероватно не би ни постојале. Или ће договорени принципи на Скупштини АБА лиге бити примењивани, или ове и такве лига не требају никоме – нити националним лигама региона, а најмање Евролиги", наводи се у саопштењу.

Звезда је навела да је повукла свог представника са састанка Радне групе АБА лиге у Загребу, пошто није желела да се доносе одлуке без представника Партизана, који се није појавио, пошто није добио обавештење о термину састанка.

"Наш клуб није желео да доноси било какве одлуке без представника још једног српског клуба, који заједно са Црвеном звездом без обзира на бројне несугласице, чини интегрални и важан део АБА лиге у сваком смислу. Потврду наших тврдњи о дисфункционалности АБА лиге доноси и податак да представник Партизана није добио никакав повратан одговор око термина састанка, нити је Црвена звезда о томе била обавештена", пише у саоштењу.

У Звезди сматрају да "сва дешавања подсећају на претходну сезону", у којој је било бројних несугласица и инцидената, посебно у завршници.

"Стичемо утисак да се појединци све очигледније прибојавају тако ретко виђеног јединственог става српских клубова и то око кључних питања за даље функционисање АБА лиге. Оно што говори о кампањском приступу и одсуству визије за будућност АБА лиге је чињеница да појединци не схватају промене и тенденције у европској клупској кошарци, у којој за лигу корпоративно–коалиционог приступа неће бити места, јер као таква сигуро неће ни постојати", наводи се у саопштењу.

Из Звезде су навели да обесхрабрује то што појединци не схватају суштину и величину проблема, у смислу будућности регионалне кошарке.