Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковиц изјавила је да јој је драго што се њен тим нашао у групи са САД на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Токију.


Поред Американки, Србија ће у Београду бити домаћин још Нигерији и Мозамбику.

"Морамо бити свесни и прихватити јасну разлику у квалитету између мушких и женских селекција које долазе из Африке. У женској кошарци физичка снага озбиљно долази до изражаја, што ретки и врсни познаваоци женске кошарке јако добро знају. Африка је истински напредовала у женској кошарци у последње време и њихове играчице су доминантне пре свега у француској и у шпанској лиги. Њихова физичка спрема прави велику разлику, много већу него у мушкој кошарци", рекла је Маљковић за сајт КСС.

Она је додала да јој је огромно ми је задовољство што је Србија у истој групи са Американкама.

"Надам се да це доћи у најбољем саставу, да би људи схватили колико је женска кошарка лепа, да би схватили богатство женске кошарке и ја се надам да ћемо видети прави „Дрим тим“ у Београду",

Маљковић је истакла и да је велика част и привилегија што је и кошаркашима и кошаркашицама омогућено да квалификационе турнире играју код куће, пред својим навијачима.

"То нам даје додатни мотив и снагу, а мојим кошаркашицама и мени подиже одговорност на највиши ниво да се прикажемо у што бољем светлу и обезбедимо пласман на Олимпијске игре у Токију".

Женски квалификациони турнир на програму је од 6. до 9. фебруара следеће године у београдској хали "Александар Николић“.