Нови селектор кошаркашке репрезентације Србије Игор Кокошков добио је дозволу од клуба Сакрамено Кингса да води национални тим токомпрозора”, квалификацијама током сезоне за наредно Европско првенство 2021. Први сусрет са Орловима Кокошков ће имати већ у фебруару, када Србија игра утакмице са Грузијом и Финском.


Навијачи репрезентације знају да постоје лиге које не могу да дају своје играче, то је НБА, то је Евролига. То значи да ћемо се ослонитина играче који су слободни, здрави вољни да помогну и то је шанса за неке младе да се наметну, да покажу да имају потенцијал и талент за неке будуће акције“, рекао је ИгорКокошков у разговору за “Глас Америке”.


Овим је нови селектор Србије потврдио да је добио дозволу од НБА клуба да буде одсутан током “прозора”.


То је била главна зачкољица да тако кажем, или нешто око чега смо се договарали. Мој услов је био да прихватим цео пакет обавеза, да не будем селективан као селектор, да преузмем само нека, назови, велика такмичења. Ту су квалификације за Олимпијске игре и сви се надамо пласману, али мој услов је био да радим све, па и „прозоре“, што није било лако. Искористили смо информације неких других тимова, ситуацију Серђа Скариола, који је светски првак и у НБА, и у ФИБА такмичењу. Кад си помоћник у клубу ситуација је мало другачија и то је била олакшавајућа околност“.


За “Глас Америке” Кокошков је прокоментарисао и причу око Френка Каминског, стандардног играча Феникса српског порекла - ФренкаКаминског.


Ја сам заиста врло, врло досадан за медије. Ја се заиста, то је ствар мог васпитања и спортског и приватног, не бавим ексклузивитетима. Нажалост, некад једна полуинформација може да буде много важнија од истине. Камински... Ја не знам ту ситуацију, то је једно од питања, које ми је постављено у релативно дугом интервјуу, које је извучено из контекста као ексклузивитет и бомбастичан наслов. Ја бих рекао овако: Свако ко има званично законско право, ко има српски пасош, добар је кошаркаш, има талента и квалитет, потенцијални је репрезентативац. Значи, ми немамо никакав званичан контакт са Каминским. Имамо тренера Дарка Рајаковића тамо и он ће вероватно имати тај контакт, да видимо где је, шта је... Кажем поново то је нешто што је у овом тренутку врло апстрактно. У једном тренутку ћемо направити иницијални контакт и видети колико је то реално", рекао је Кокошков за "Глас Америке".