ФИБА је данас објавила саставе шешира из којих ће бити извлачене репрезентације за четири квалификациона турнира за Олимпијске игре у Токију 2020. Жреб ће бити одржан 27. новембра у швајцарском Мијеу.


Србија се налази у првом шеширу са репрезентацијама Грчке, Литваније и Русије, што значи да са овим екипама не можемо да будемо на истом турниру.


Србија такође неће играти против Хрватске, јер су они такође организатори једног квалификационог турнира.


Квалификациони турнири играју се од 23. до 28, јуна 2020. године, из сваког шешира биће жребана по једна екипа. потом се праве две групе од по три тима, а најбоље две иду у полуфинале.


Само победници квалификационих турнира избориће учешће на ОИ у Токију.


Женска сениорска репрезентација Србије биће у другом шеширу у жребу за квалификационе турнире за пласман на Олимпијске игре у Токију 2020.


Србија је, као домаћин једног од четири квалификациона турнира, у другом шеширу заједно са репрезентацијама Француске, Белгије и Kине, које ће такође бити организатори квалификационих турнира који су на програму од 6. до 9. фебруара 2020. године.


У првом шеширу су САД, Аустралија, Шпанија и Kанада, у трећем Јапан, Бразил, Нигерија и Велика Британија, у четвртом шеширу Kореја, Шведска, Порторико и Мозамбик.


Жреб ће бити одржан 27. новембра 2019. у швајцарском Мијеу.


По три најбоље националне селекције са турнира обезбедиће пласман на Олимпијске игре у Токију 2020, осим у групама у којима буду САД и Јапан из којих у Токио иду по два тима, јер су се они већ пласирали на ОИ.