ПРИБЛИЖАВАО се крај утакмице са Ритасом када је комплетном "Штарк ареном" одзвањало "Мозли, Мозли"... Сви навијачи су на ногама прослављали победу (86:81) и пласман у другу фазу, а у исто време и давали признање играчу који им је посебно прирастао к срцу. Црно-бели су у осмој рунди успели да ускоче у вагон у коме има места за 16 најбољих екипа, а велике заслуге за то иду на рачун америчког центра Вилијама Мозлија (30 година).

- Тешко ми је да опишем како се осећам док у хали скандирају моје име. Заиста је невероватно. Дешавало ми се и у другим екипама, али не на оваквом нивоу - прича Вилијам Мозли, не скидајући осмех са лица. - Уживао сам у сваком тренутку. Стварно се трудим да увек дам све од себе.

Мозли није играч од кога се највише очекује у Партизану, није кошаркаш који треба да убаци 20 поена, није адут који мора у кључним тренуцима да "измисли" пут ка кошу... Он је црно-белима донео нешто сасвим другачије. Убризгао је у тим огромну дозу борбености, жеље, пожртвовања и потпуно одушевио навијаче. Често се ствари којима доприноси да екипа изгледа боље не виде у статистици.

Мада, и када се занемари та "лудачка" енергија и погледају бројке - на досадашњих осам утакмица на евросцени све време је, и у победама и у поразима, био константан, увек око свог просека од 9,3 поена, 6,6 скокова, 1,1 успешних додавања и 1,9 блокада. Против Тофаша је погодио и тројку, против Венеције је поделио чак шест асистенција, Ритас је частио са чак четири монструозне рампе, његова закуцавања се врте по друштвеним мрежама...

Летос је стигао из италијанског Трста (Серија А), пројектован да буде замена Артјому Параховском. Вероватно ни сам није сањао да ће већ у новембру белоруски центар напустити Партизан, а да ће 8.000 људи певати баш њему.

- Стварно је фантастично то што смо се пласирали у топ 16, за мене је то први пут - признаје Мозли, који је пре Трста играо за друголигашке клубове у Италији: Лењано, Латину, Реканати, Ферентино и Фортитудо, а студирао је на Нортвестерн стејту. - Увек се трудим да екипи пренесем део своје енергије. И покушавам да испратим и блокирам све што могу. Некад ми то пође за руком, као сад против Ритаса.

Он ће остати прави пример да прелазни рок на папиру значи једно, а на терену може да буде нешто сасвим друго. Партизану сада следи пауза од три недеље кад је Еврокуп у питању, а онда дуели са Локомотивом у гостима (11. децембар) и Лиможом код куће (19. децембар), на којима ће тражити што бољу позицију на табели пред наставак такмичења у топ 16 фази. У међувремену, у АБА лиги, већ у недељу излазе на мегдан прволасираној екипи Будућности у "Морачи".

ЕВРОКУП

Утакмица 8

Поени 9,3

Скокови 6,6

Асистенције 1,1

Блокаде 1,9

Минути 23,37

АБА ЛИГА

Утакмица 7

Поени 4,3

Скокови 4,9

Асистенције 0,3

Блокаде 1,4

Минути 18,1


ДЕВЕТ ЕКИПА ВЕЋ У ТОП 16

КАД је пласман у топ 16 у питању, у групи А су после осмог кола познати сви учесници друге рунде: Патрас, Виртус Болоња, Андора и Монако. У групи Б су засада пролаз даље обезбедили Партизан и Венеција. Група Ц је најнеизвеснија, па и даље ниједан тим није сигуран за наредну фазу. А у групи Д није познат још само један учесник, који ће проћи даље са екипама Уникахе, Галатасараја и Олденбруга. Девет клубова је прошло, још седам ће се знати у последња два кола.