Кокошков први пут о месту на клупи Србије: Сваком тренеру је сан да води национални тим своје државе

Новости онлине

20. 11. 2019. у 13:25

Кокошков први пут о месту на клупи Србије: Сваком тренеру је сан да води национални тим своје државе

Игор Кокошков фото: Н. П.

Добро ми је познато колико људи у Србији воле кошаркашку репрезентацију, каже нови селектор Србије

Игор Кокошков је нови селектор мушке сениорске репрезентације Србије, званично је потврдио Кошаркашки савез Србије.После успешних преговора председника Кошаркашког савеза Србије Предрага Даниловића и српског тренера,који скоро две деценије ради у НБА лиги, постигнут је договор о сарадњи.


За Кокошкова је нови посао велики изазов и задовољство, јер му се испунила жеља да са клупе предводи Србију.


– Овим именовањем мојој породици и мени указана је велика част. Срећан сам што ћу бити у могућности да као селектор водим национални кошаркашки тим Србије. Добро ми је познато колико људи у Србији воле кошаркашку репрезентацију. Такође, добро ми је познато какви су наши резултатски стандарди које су својим успесима деценијама градиле претходне генерације играча и тренера. Очекивања наших навијача од националног тима су увек била велика, а амбиције играча и тренера су увек највеће. Тога сам врло свестан. Сваки кошаркашки тренер са ових простора сања да постане селектор свог националог тима.


Кокошков је смирен, пристојан, искусан, разуман и фанатично везан за кошарку. Не обећава “куле и градове”, али амбиције су му велике. Говорио је приви пут и о мотивима новог посла:


- Мој главни мотив да се прихватим овог посла је управо јака лична “емоција” и жеља да се после 20 година рада у НБА и више од десет година рада у ФИБА са другим националним тимовима коначно вратим тамо одакле сам кренуо – у Србију. У том смислу, за мене је избор за селектора нашег националног тима професионални задатак који не може да се упореди ни са једним другим спортским изазовом до сада. Детаљи нашег уговора нису тајна, али не би требало да буди приоритетни јавности у овом тренутку, као што нису били приоритетни ни мени при потписивању истог. Моје тренерско размишљање се базира на томе да се сваки успешан тим, пре свега, гради на креативношћу и способностима самих играча тог тима. Ми у Србији никада нисмо оскудевали у кошаркашком таленту. Отуда ће мој посао као селектора бити да играче припремим, помогнем им и да доносим одлуке у најбољем интересу тима. Играчи са којима сам до сада радио знају да је мој став да „успех тима увек припада играчима, а да тренери преузимају одговорност“.


Нови селектор Србије зна и који су му први, приоритетни задаци. За њега је контакт са потенцијалним репрезентативцима примат.


- Национални кошаркашки тим Србије ће се базирати на нашим најбољим играчима који су у могућности да се одазову позиву и који желе да носе дрес националног тима. Мој први задатак бићеда направим иницијални контакт са свим потенцијалним репрезентативцима. Очекују нас две етапе у предстојећем такмичарском циклусу: две утакмице у фебруарском “прозору” као део квалификација за предстојеће Европско првенство и квалификациони олимпијски турнир у јуну у Београду. С обзиром на то да играчи Евролиге и НБА неће бити у могућности да учествују у “прозорима”, акценат ће се свакако ставити на играче који ће бити слободни у том периоду. Иако живимо на различитим континентима, данас, у 21. веку, веку технологије, знам да ћу сада већину слободног времена проводити за компјутером гледајући утакмице из Европе и на телефону контактирајући наше играче и моје сараднике. То за мене у овом послу неће бити ништа ново - рекао је Игор Кокошков.


Кокошков је једини неамерички тренер који је био први тренер једне НБА екипе у историји најјaче кошаркашке лиге на свету.


Интернационалну тренерску каријеру почео је када га је КСС 1995. године послао на усавршавање у САД. Неколико година касније постао је први помоћни тренер из Европе на једном америчком универзитету, а у питању је био Мизури. Први НБА ангажман добио је као помоћни тренер Лос Анђелес Клиперса и тако постао први неамерички тренер у стручном штабу неког НБА клуба. Током 19 година НБА каријере био је помоћни тренер и у Детроиту, Фениксу, Кливленду, Орланду и Јути. Прошле сезоне био је први тренер Феникс Санса, по чему је такође ушао у историју, да би летос у улози помоћног тренера појачао стручни штаб Сакраменто Кингса.


Кокошков је већ радио у нашем националном тиму као помоћник Жељка Обрадовића 2004. и 2005. године, да би касније као селектор три пута одвео Грузију на Европско првенство – 2011, 2013. и 2015. године. Постао је првак Европе 2017. године као селектор Словеније.


Нови селектор Србије биће доступан медијима за сва питања по доласку у Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sitar

20.11.2019. 16:21

Dobili smo pravog čoveka za selektora. I kao ličnost i kao stručnjak inponuje. Nek mu je sa srećom.