Министар омладине и спорта Вања Удовичићизјавио је да је поносан и срећан што је Србија добила домаћинство за мушки и женски кошаркашки предолимпијски турнир.


Одлуком ФИБА, Београд ће бити домаћин женског квалификационог турнира за ОИ у Токију од 6. до 9. фебруара, док ће кошаркаше угостити од 23. до 28. јуна следеће године.

"Поносни смо и срећи што ћемо поново бити домаћини великих међународних такмичења. Ово је у рангу освајања златне медаље, да други пут за редом добијемо мушки квалификациони турнир. Надали смо се и борили смо за женски, али је огромна потврда једног системског рада и свега онога што смо заједнички урадили у претходних пет година за кошарку и Србију", рекао је Удовичић Тањугу.

Он је додао да ће министарство наставити да подржава све Савезе, истакавши да су улагања у систем спорт никад већа, што се показује и кроз организацију међинародних такмичења.

"Добити поново мушки квалификациони турнир и бити домаћин оба турнира као јединствени пример у свету. Показујемо с једне стране да смо то зашлузили, а с друге да дајемо могућност да се у Србији игра светска кошарка и да смо са разлогом у самом врху рангирања мушке и женске кошарке. Са разлогом можемо да очекујемо и да се кроз ова два турнира пласирају на ОИ и да онда можемо да очекујемо и медаљу са ОИ".

Министар Удовичић честитао је свима који су радили на добијању организације турнира.

"Месец дана смо били у дневној комуникацији, свако из свог сегмента је покушао да учини све како бисмо довели светску косарку у Србију. Мислим да сви заједно треба будемо поносни. Ово је један доказ колико је српска кошарка у свету призната и колико је пионир у многим стварима", закључио је Удовичић.