Србија је добила домаћинство кошаркашког квалификационог турнира за Олимпијске игре. у обе конкуренције. ФИБА је званично објавила оно што су "Новости онлине" написале дан раније: Кошаркашице и кошаркаши Србије пред својом публиком бориће се за место на Играма у Токију 2020.

Женске квалификације одиграће се од 6. до 9. фебруара 2020. године. Турнири ће се играти у Белгији, Кини, Француској и Србији, а градови домаћини су: Остенде, Фошан, Бриж и Београд. Поред изабраница Марине Маљковић за место у Токију бориће се Шпанија, Француска, Белгија, Велика Британије и Шведска.


У мушкој конкуренцији, 24 екипе боре се на четири турнира по шест екипа. Земље домаћини биће Канада, Хрватска, Литванија и Србија, а градови у којима ће се играти: Викторија, Сплит, Каунас и Београд. Играће од 23. до 28.јуна. Поред Србије од европских тимова за јапанску визу боре се и Хрвати, Словенци, Чеси, Пољаци, Литванци, Грци, Италијани, Руси, Немци и Турци.


Групе ће бити избалансиране географски из пет региона Светске кошаркашке федерације, а ко ће против кога играти биће познато после жреба 27. новембра.