НОВИ циклус кошаркашица почео је у победничком ритму. Изабранице Марине Маљковић су у првом мечу квалификација за Европско првенство 2021. године пред домаћом публиком убележиле тријумф против репрезентације Турске – 59:56. Други меч у овом „прозору“ наше девојке играју против Албаније на гостујућем терену (16.00).

Колико је битан овај сусрет за обе селекције видело се већ од првог минута. Водила се велика борба, у којој ниједна репрезентација није успевала да дође до осетније предности. Током целог првог полувремена на семафору је била потпуна резултатска клацкалица, али и мали број постигнутих поена. Баш као што је селекторка Марина Маљковић најавила највећу одговорност у нашем саставу преузеле су играчице које представљају одличну садашњост, али и светлу будућност српске кошарке – Александра Црвендакић и Николина Милић.

И поред тога што су у ростеру биле и искусније играчице, њих две су се највише истакле у првом полувремену, а у истом ритму су одиграле и у наставку. Са друге стране, Турску је предводила Холингворт, натурализована Американка, за коју се унапред знало да ће бити највећа претња. Када се у другом полувремену разиграла и Ана Дабовић, Србија је први пут успела да дође до двоцифрене предности, шест минута пре краја – 53:43.

Међутим, стала је тада Маринина машинерија, а Турска је кренула у јуриш. Нешто мање од три минута пре краја меча резултат је био поравнат – 55:55. Схватили су навијачи да је играчицама потребна подршка. Одзвањало је са трибина: „Србија, Србија“. Николина Милић је са линије за слободна бацања донела плус два. Туркиње су се бориле за продужетак, али је победу на срећу свих у хали потврдила капитен Јелена Брукс.

МАЉКОВИЋ: ПОЧЕТАК ПРИПРЕМА ЗА ТОКИО
СЕЛЕКТОР Марина Маљковић:
- Није била толико лепа утакмица, било је кош за кош. Тврд меч, не лепа на око. Нисмо имали препознатљиву игру, није било великог броја контра напада. Њихове играчице које имају мању минутажу су се доказивале селектору и правиле нам велике проблеме. Холингсворт је потврдила доминацију. Ова утакмица је почетак припрема за Токио у нашим главама, за веома кратко време се опет налазимо заједно. Спремамо се за нешто што нам је најважније на свету.
СРБИЈА – ТУРСКА
Дворана: „Ранко Жеравица“. Гледалаца: 1.000. Судије: Аункрогерс (Летонија), Давидов (Русија), Константиновс (Летонија).

СРБИЈА: Бојовић 1, Брукс 4, Чађо , Црвендакић 14 (6ск), Милић 17 (5ск), Бутулија 3, Дабовић 16 (4ск, 4ас), Јовановић, Крајишник, Миљковић, Шкорић, Станаћев.

ТУРСКА: Чакир 5 (4ас), Холингсворт 17 (7ск), Билгиц 6, Канитез 7, Јавуз 6, Гулкан, Гунај, Коксал 8, Ерат, Сениурек 5, Ајдин 2, Топуз.

По четвртинама: 13:15, 14:10, 17:14, 15:17.