Пред почетак овосезонског такмичења у АБА лиги мало ко је могао да предвиди да ће после само два кола једина непоражена екипа из Србије бити ФМП. Тим из Железника најпре је надиграо Крку на гостовању у Новом Месту, а потом је на свом паркету убедљиво савладао и Мега Бемаx.

„Пантере“ већ трећу сезону са клупе предводи веома талентован тренер Владимир Јовановић, 35-годишњи Младеновчанин који је већ другу сезону заредом најмлађи стратег у регионалном такмичењу. И ове сезоне Јовановић има веома младу али и перспкетивну екипу па зато максималан учинак на старту посебно добија на значају.

- Резултатски заиста могу бити веома задовољан. Скор од две победе без пораза је нешто што смо прижељкивали и чему смо се надали. Знали смо да неће бити лако, а ти уводни мечеви су за нас били веома важни. Међутим, после тријумфа сам играчима рекао да морамо да останемо чврсто на земљи, јер тај резултат не сме никако да нас завара. Имамо много младих и неискусних играча и као што смо имали падове у игри током прве две утакмице сигурно ћемо их имати и у наставку сезоне. Зато морамо да наставимо напорно да радимо, јер доста тога још можемо да поправимо и унапредимо у нашој игри и будемо бољи како сезона буде одмицала - рекао је Јовановић.

Занимљиво је истаћи да је Јовановић већ седам година у ФМП, а да је у клуб дошао на препоруку кондиционог тренера Радивоја Мандића који је и пре седам година такође био у стручном штабу екипе из Железника.

- Све то је био сплет веома случајних и за мене срећних околности. Радивој Мандић ми је био професор на ДИФ-у, управо на предмету кошарка. Кроз познанство и бројне разговоре са њим предложио ми је да се опробам у раду са сениорима, пошто сам до тада водио само млађе категорије. ФМП је у то време правио нови стручни штаб, Милан Гуровић је био именован за тренера, а ја сам дошао на пробу и на моју велику радост задовољио сам критеријуме и остао у клубу.

А како се родила љубав према тренерском послу...

- Играо сам кошарку у родном Младеновцу и као један од талентованијих из генерације још као пионир отишао сам у Беобанку. Прошао сам тамо све млађе селекције, сарађивао са сјајним људима и одличним тренерима попут Мирка Мирковића, Вање Гуше и Зорана Ђурковића од којих сам много тога научио. На преласку у сениорску конкуренцију сам се вратио у Младеновац и када сам увидео да као играч нећу моћи да играм на нивоу који је задовољавао моје амбиције, решио сам да се опробам у тренерским водама. Шансу сам добио у малом младеновачком клубу ББ баскет где сам почео да радим са децом. И, верујте ми да сам после првог тренинга био уверен да сам направио прави потез и да је то оно чиме желим да се бавим. Још када је после неког времена уследила све већа интеракција са тим малишанима и када је њихов напредак постао евидентан то ми је дало огроман мотив да се тренерском позиву посветим на прави начин - објашњава Јовановић.

О квалитету рада Владимира Јовановића можда најбоље сведочи податак да је већ после прве сезоне на месту шефа стручног штаба из ФМП пут Малог Калемегдана у редове Црвене звезде кренула читава прва петорка - Филип Човић, Алекса Раданов, Немања Ненадић, Бориша Симанић и Мајкл Оџо. У потпуности је афирмисао и Драгана Апића који је тренутно у Локомотиви из Кубана. И ове сезоне Јовановић у екипи има велики број талентованих, али још неафирмисаних играча. Свестан је изазова и од тога не бежи.

- Рад са младим играчима са собом носи велику одговорност. Јер, тај њихов прелазак из јуниорског у сениорски програм рада је за све њих веома турбулентан. Потребно је бити не само тренер, већ и педагог и добар психолог. Стрпљење је ту кључ, али не само за играче, већ стрпљење мора да покаже и тренер. Такође, важно је да ти млади играчи на терену имају поред себе неког искуснијег на кога могу да се ослоне у неким ситуацијама, али и да се угледају - кратко је застао Јовановић и потом додао:

- У ФМП имамо заиста одличне услове за рад, врхунску халу која нам је на располагању и зато не чуди чињеница да је ФМП наставио са трендом производње играча. Веома често се дешава да тренирамо по два до три сата пре и по подне. Током трајања регионалног такмичења имамо једну утакмицу недељно, дакле довољно времена за рад, и то је један од разлога што наши играчи брже напредују. Такође, моје играче учим да је свака нарадна утакмица мало финале, да са подједнаким жаром прилазе сваком наредном противнику, јер само тако могу израсти у победнике - констатује Јовановић.

Током лета 2018. године Владимир Јовановић боравио је Америци где се усаврашавао радећи у стручном штабу ЛА Клиперса:

- Било је то феноменално искуство за мене. Био сам у прилици да упознам Дока риверса, Сем Касела... са многим људима из стручног штаба сам и данас у контакту. Много сам научио и веома сам захвалан на прилици коју сам добио. Пратим НБА лигу, мада много редовније током плеј-офа него у лигашком делу сезоне. Осим Клиперса за које сам на неки начин везан, волео сам да гледам мечеве Милвокија јер су играли атипичну кошарку.

О амбицијама ФМП за ову сезону Јовановић је рекао:

- Као и сваке године имамо задатак да се и следеће сезоне такмичимо у АБА лиги, односно да избегнемо та два последња места. Поред тога, моја жеља је и да екипа игра добро, лепо за око, да млади играчи напредују и када се заврши лига и подвучемо црту они буду бољи кошаркаши него што су били на почетку сезоне - закључио је Јовановић.