Некадашњи немачки репрезентативац и НБА звезда Дирк Новицки именован је за председника Комисије за играче на састанку Централног борда ФИБА.

Кровна кошаркашка организација је 2014. године основала тело које представља интересе главних актера игре под обручима у процесу доношења одлука у ФИБА, а први председник Комисије био је Владе Дивац.

Српском асу је ове године истекао мандат, а на састанку Централног борда одржаном у суботу одлучено је да његов наследник буде легендарни Немац, који је уз Јао Минга и Кобија Брајанта официјални амбасадор текућег Мундобаскета у Кини.

- Почастован сам што сам добио прилику да представљам играче унутар ФИБА и што ћу моћи да представљам њихов глас за столом за којим се доносе одлуке. Узбуђен сам што ћу радити заједно с активним и пензионисаним кошаркашима широм света, како бих осигурао да се чују интереси играча за наставак развоја нашег вољеног спорта – рекао је Новицки, који ће у свом тиму од 16 чланова имати и једног Србина – Дејана Мајсторовића (баскет 3x3).

Поред репрезентативца Србије у баскету, у Комисији ће бити и некадашњи словеначки кошаркаш Марко Милић, бивши члан Макабија и Жалгириса Кирк Пени, те грчки плејмејкер Никос Зизс.