РАДУЉИЦА КАО ВОДИЧ КРОЗ КИНУ: Буба на уљу, робот собар

В. ПРЕРАДОВИЋ

четвртак, 22. 08. 2019. у 21:30

РАДУЉИЦА КАО ВОДИЧ КРОЗ КИНУ: Буба на уљу, робот собар

Мирослав Радуљица фото: Н. Параушић

Кроз земљу у којој се спајају традиција дуга 5.000 година и технолошка достигнућа из научнофантастичних филмова, води нас капитен Србије: Препорука за пиће баиђу са 85 процената алкохола

А САД нешто сасвим другачије. Крилатица из шоу-програма "Летећи циркус Монтија Пајтона" сасвим је примерена упознавању са Кином, најмногољуднијом државом света и домаћином предстојећег 18. Светског првенства за кошаркаше.

Овом приликом, кроз земљу у којој се спајају традиција дуга 5.000 година и технолошка достигнућа из научнофантастичних филмова, води нас капитен Србије Мирослав Радуљица, који од 2017. године игра за Ђангсу змајеве.

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ
- ОБИЛАЗИМ стално музеје у Нанђингу. То је све слив реке Јангце, који са Шангајем има око 70 милиона становника. Сви градови у том региону имају велико културно наслеђе. Гробница династије Минг у Нанђингу, меморијални центар чувеног нанђиншког масакра који су Јапанци извршили 1937. Читао сам о томе књигу коју сам пре седам-осам година добио од другарице, не знајући да ћу живети у Нанђингу. Ништа није случајно.

ДРУЖЕЛјУБИВОСТ
- Немају наш стили дружења. Прилично су затворени, мало их отворим мојим покушајима да говорим њихов језик.

УЛИЧНА ХРАНА

- Једем уличну храну, прилично је безбедно. Није то баш онако како изгледа, ни ружно, ни прљаво, ни неукусно. Јео сам разне бубе, али када се баце у фритезу као да једеш чипс. Само видиш да је буба. Јео сам месо крокодила, змије, али не може да се каже да је то чудно. Ставиш на грил, неки сос и потпуно промени укус.


ОБАВЕЗНО ПРОБАТИ
- НУДЛЕ, али печене. Не оне из супе. Са мало поврћа, алги, и бамбуса. Још ако има неког меса у њима, то је страва. Најбоља улична храна коју сам јео је у Кини.

ОБАВЕЗНО ПОПИТИ
- АКО хоћете да се обезнаните, онда свакако попијте баиђу са 85 процената алкохола. Они га пију на екс. Кад сам у Кини, не пијем, али сам ово пиће пробао. Штипа за очи и док само стоји на столу. Када је стварно квалитетно, стварно је добро.

ХОТЕЛСКИ РОБОТИ
- У ХОТЕЛИМА роботи замењују собаре. Наручиш храну, робот позове лифт, попне се, позвони. Ти откључаш врата, узмеш храну, кажеш му да је слободан и он оде. Можда буде робота и међу волонтерима на Светском првенству.


Нешто сасвим другачије.

УЗМИ ЛОВУ И БЕЖИ
О СТРАНЦИМА у кинеској лиги:

- ДОЂУ двојицу странца, само они играју. Лига је кратка, оду и не осврну се, не остављајући никакав траг. Не желим да звучим грубо, али то је оно "узми лову и бежи". Ја покушавам да оставим неки траг, да представим своју земљу, своју породицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације