ДЕЈВИД БЛАТ БОЛУЈЕ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ: Некада вас живот изненади стварима на које немате одговор

Новости онлине

понедељак, 19. 08. 2019. у 14:13

ДЕЈВИД БЛАТ БОЛУЈЕ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ: Некада вас живот изненади стварима на које немате одговор

Дејвид Блат фото: Н.Параушић

Пре неколико месеци дијагностикована ППМС (Прогерсивно примарна мултипла склероза". То је болест која има много форми и манифестује се на различите начине, рекао је Дејвид Блат

Шокантна вест за све кошаркашке заљубљенике, али и оне који воле спорт. Дејвид Блат, тренер Олимпијакоса, саопштио је да болује од мултипле склерозе.

Мултипла склероза је аутоимуна болест код које наш имуни систем препознаје делове централног нервног система који имају омотач око нерава (мијелински омотач) као стране организме. Стога се стварају антитела против сопственог централног нервног система, чиме се оштећује мијелински омотач и долази до неуролошких испада.

Израелски тренер је у писму јавности саопштио да има "Прогресивно примарну мултипла склерозу", која му је откривена током прошле сезоне.

"Некада вас живот изненади стварима на које немате одговор. Пре неколико месеци дијагностикована ППМС (Прогерсивно примарна мултипла склероза". То је болест која има много форми и манифестује се на различите начине. То је аутимуна болест која вам умногоме мења квалитет живота и онемогућава вам да радите ствари за које сте мислили да су нормалне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОРАЗИ НЕ БРИНУ МИТРОВИЋА: Кошаркаши Црне Горе поражени у сва три припремна меча

Прво што сам урадио јесте повратак тренерској методолигији, односно поставио сам себи три питања: Шта је проблем? Како се десио? Како можемо да га поправимо?

Па, проблем је ППМС који пре свега напада ноге. Умор и снага тела ће бити велики проблем. Већ сам кренуо у посебан режим тренинга како би мишиће задржао у покрету. Покушавам да будем активан што више могу.

Зашто сам добио болест? Па, то је и даље непознаница. Знам да је само лако упасти у депресију и физичку летаргију, што не желим. Ово је велика борба, нема лека, али није смртоносна. Зато брзо заборавите на разлог због које сте добили болест, ту нема одговора, наставите да корачате даље.

Како да решим проблем? Имамо доста посла, направили смо план. Радим сваки дан напорно. Глава горе. Отворен сам за сарадњу, учим сваким даном. Имамо сјајне људе око себе. Ја сам тренер и научен сам да водим екипу и да учим играче. То што нећу бити толико покрета не спречава ме да и даље наставим да радим те ствари. Не могу да се жалим, то је узалудни напор, и ако увек тражим од своји играча и људи у клубу да буду најбоља верзија себе, то исто морам да тражим и од себе", написао је Блат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕЦАРСКИ ЖЕЛИ ДА ОДЕ: Крилни центар затражио раскид уговора са Партизаном

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

PG-CG

19.08.2019. 17:51

Multiple skleroza - nešto slično autizmu, samo što napada tijelo... Odakle toliko ljudi koji boluju od multiple skleroze ili onih koji imaju poremaćaj iz autističnog spektra? Pa, naravno, vakcine... Ko to ne vidi, ili je slijep pored očiju, ili je pripadnik moćnog farmaceutskog lobija ..

Zoka

20.08.2019. 11:47

Dobra ideja da se gledaocima filma priblizi sportska karijera jednog osobenog kosarkaskog genija na koga je zivot u Kini očito ostavio pozitivan uticaj. Umece je izgraditi sebe od najboljeg materijala koji imamo na raspolaganju. Srecno Raduljici i našim reprezentativcima i strucnom stabu kao i novinarima i retkim navijacima. Bodricemo ih i deliti nji