ДОК се на Копаонику припремају за предстојеће Светско првенство у Кини (31. август - 15. септембар), кошаркаши Србије сазнали су имена противника у квалификацијама за Евробаскет 2021. у четири земље (Чешка, Грузија, Немачка и Италија).


Жреб одржан у Минхену извукао је "орлове" из првог шешира и сместио их у Е групу са: Финском, Грузијом и победником претквалификационе групе у којој су: Швајцарска, Португалија и Исланд. На путу ка континенталном шампионату су 32 селекције подељене у осам група по четири, три најбоље из сваке избориће учешће на првенству које се игра од 17. августа до 3. септембра 2021. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Богдановић: У дресу Србије желиш да учиниш народ поносним


У случају наше групе - две најбоље, с обзиром на то да Грузија и остали домаћини Евробаскета наступају у квалификацијама само протоколарно. Јасно је да би било велико изненађење да се на завршни турнир не пласирају Финска и Србија, која је на претходном ЕП у Турској 2017. освојила сребрну медаљу.


ФИБА се пре жреба у Минхену одлучила за неке рестрикције из политичких разлога. Тако није постојала могућност да се Србија нађе у групи са такозваном државом Косово, уколико прође претквалификације и нађе се у осмом шеширу. У борби за пласман на Европско првенство нису могле да се састану ни репрезентације Русије и Украјине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КСС и УНИЦЕФ заједно у пројекту "Инклузивна игралишта"


Такмичење по групама одвијаће се по двокружном систему, свако са сваким код куће и у гостима. Kвалификације за Евробаскет биће одигране кроз три такозвана ФИБА прозора, и то у терминима 17-25. фебруар 2020, 23. новембар - 1. децембар 2020. и 15-23. фебруар 2021. (по два меча у сваком прозору). За разлику од квалификација за Светско првенство у Кини, током наредне клупске сезоне на програму је само један термин. Разлог је олимпијска година и време потребно националним тимовима да се припреме за највећи спортски догађај.


ДА СЕ ПЛАВИ "АРЕНА"


УТАКМИЦА Србије и Литваније 10. августа у "Штарк арени", осим што је последња коју "орлови" играју у нашој земљи пред СП у Кини, има и хуманитарни карактер. Део средстава од продаје улазница биће усмерен на Уницефов пројекат "Инклузивна игралишта".


- Позивам све на утакмицу против Литваније да дамо допринос овој добротворној акцији, помогнемо нашој деци, као и да уживамо у игри Србије против једне од најјачих европских селекција. Уједно, позивамо све љубитеље кошарке да дођу обучени у плаво, у складу са бојом дресова у којима ћемо играти - каже Дејан Томашевић, генерални секретар КСС.


САСТАВИ ГРУПА:

ГРУПА А: Шпанија, Пољска, Израел, Словачка/Кипар/Румунија.

ГРУПА Б: Италија, Русија, Северна Македонија, Естонија.

ГРУПА Ц: Литванија, Чешка, Белгија, Албанија/Белорусија/Данска,

ГРУПА Д: Хрватска, Турска, Холандија, Шведска.

ГРУПА Е: Србија, Финска, Грузија, Швајцарска/Португалија/Исланд.

ГРУПА Ф: Словенија, Украјина, Мађарска, Аустрија

ГРУПА Г: Француска, Немачка, Црна Гора, Луксембург/Косово/В. Британија.

ГРУПА Х: Грчка, Летонија, БиХ, Бугарска.