ЕВРОПСКИ, олимпијски и светски вицешампиони окупиће се данас у београдском хотелу "Краун плаза" на почетку мисије "лет ка медаљи на планетарном шампионату у Кини". Селектор Србије Александар Ђорђевић неће имати од првог дана припрема на располагању свих 18 играча, с обзиром на ограничење да НБА кошаркаши могу да буду у погону националних тимова највише пет недеља, рачунајући и ток такмичења.

Сходно томе, Никола Јокић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Бобан Марјановић и Марко Гудурић укључиће се у тренажни процес од друге седмице августа. НБА рестрикције неће их спречити да дођу на данашњу прозивку пред период базичних припрема од 21. јула до 4. августа на Копаонику. Уместо Огњена Кузмића, који се опоравља од тешке саобраћајне несреће, накнадно је позван Никола Јовановић, центар Црвене звезде на позајмици у Тренту.

Право са планине, "орлови" ће се спустити у Чачак на тренинг меч са домаћим Борцем. Турнеја по Србији биће настављена у Зрењанину утакмицом са Финском 7. августа, три дана касније на програму је дуел са Литванијом у београдској "Штарк арени". Следи пут у Каунас и још један пријатељски сусрет са Литванцима, 12. августа. Финале европског дела припрема за Мундобаскет је традиционални "Акрополис куп" у Атини, на којем ће наши репрезентативци од 16. до 18. августа играти против Грчке, Италије и Турске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Теодосић: Даниловић ми је рекао да је Болоња најбоље место на свету за играње кошарке

Због адаптације на временску зону, у Кину путују 20. августа, 11 дана пре прве утакмице на шампионату против Анголе. У том периоду имаће још три такмичарске провере у Шенјангу - Италија (23. август), Нови Зеланд (25. август) и Француска (27. август). Потом следи селидба у Фошан, где ће бити одиграни мечеви Д групе, у којој су, осим Србије и Анголе, селекције Филипина и Италије.

Светско првенство у Кини, на којем титулу бране Американци, биће одиграно од 31. августа до 15. септембра.

СПИСАК ЗА СП

НА списку за СП у Кини налази се 18 играча: Милош Теодосић (Виртус), Стефан Јовић (Химки), Василије Мицић (Ефес), Богдан Богдановић (Сакраменто), Драган Милосављевић (Уникаха), Марко Гудурић (Мемфис), Алекса Аврамовић (Уникаха), Дејан Тодоровић (Андора), Владимир Лучић (Бајерн), Марко Симоновић (без клуба), Немања Бјелица (Сакраменто), Милан Мачван (Бајерн), Стефан Бирчевић (Телеком Бон), Никола Јокић (Денвер), Мирослав Радуљица (Ђангсу), Никола Милутинов (Олимпијакос), Бобан Марјановић (Далас) и Никола Јовановић (Тренто).