Регионом је у четвртак прострујала вест да је АБА лига остала без гарантованог места у Евролиги, после одлуке донете на састанку “ЕЦА” у Минхену, да резултати у националним првенствима немају значај за пласман у елитно такмичење.


Убрзо је из канцеларије регионалног такмичења стигла информација да ће првак АВА лиге у наредне две године сигурно добити једну од три специјалне позивнице, што је за “Спорт клуб” потврдио и први човек Црвене звезде Небојша Човић.

- Што се тиче Црвене звезде одлуке Скупштине Евролиге су очекиване. Ми дуго пратимо развој Евролиге и то у смислу два највећа европска такмичења – Евролиге и Еврокупа. За нас није неочекивано да је Скупштина Евролиге на предлог менаджмента Евролиге укинула уговоре са три лиге – немачком, ВТБ лигом и АБА лигом. Морам да нагласим да АБА лига овим формално ништа није изгубила јер АБА лига уместо уговора има загарантован вајлд-кард, а он ће се доделити према оствареном резултату - рекао је Човић и додао:

Прочитајте још АБА лига изгубила гарантовано место у Евролиги

- Све друге приче су мистификовање од оних који не разумеју шта се догодило и за оне који су злонамерни. То је реорганизација и фаза ресетовања Евролиге, на путу ка крајњем циљу, а крајњи циљ је успостављање пирамидалног такмичења, које ће на врху пирамиде имати Евролигу, испод тога Еврокупа, а на дну пирамиде национална првенства. То значи да ће се у догледно време из националних првенстава ићи у Еврокуп, из Еврокупа у Евролигу, а из Евролиге испадати у Еврокуп. То је крајњи циљ. Ипак, постоје и новине. То су Удружење играча, Удружење тренера и преузимање ингеренција везаних за арбитражу.

Први човек српског и регионалног првака истакао је да су црвено-бели спремни дочекали промене.

Прочитајте још ПОТПРЕДСЕДНИК АБА: Шампион регионалне лиге ће имати место у Евролиги

- Ми студиозно бавимо трендовима европске кошарке. Не мислим да је умањен значај АБА лиге јер не заборавите, из АБА лиге се иде у Евролигу, као што се из АБА лиге иде у Еврокуп – истакао је Небојша Човић.