ТИМ Србије на Европском првенству, које сутра стартује у нашој земљи и Летонији, чиниће 12 играчица, а 13. специјални члан биће Матео Брукс. Капитен наше репрезентације Јелена Брукс (девојачко Миловановић), породила се пре само три месеца, али ниједног тренутка није имала дилему да ли ће предводити екипу на шампионату. Штавише, саиграчицама је довела и бебу, која је у екипи направила сјајну атмосферу.


- Не могу речима да захвалим КСС, који ми је изашао у сусрет и дозволио да током припрема супруг и син буду уз мене - прича Јелена за "Новости". - Не знам да ли бих могла физички да се одвојим од бебе, тако да су ми стварно омогућили велику ствар. Све девојке у тиму су му као тетке. Откад се родио навикао је на пуну кућу, прилагодљив је, весео... Оне га носају, ја одморим мало главу и стварно свима буде супер. Мислим да је баш добро утицао на комплетан тим.

Када је прошле године затруднела, одмах је прерачунала да је повратак пред ЕП сасвим реалан.

- Баш је дошло у правом тренутку. Од старта сам знала да ћу бити ту за шампионат. Трудила сам се током трудноће да останем у форми у некој мери и мислим да ми је то много помогло. Мој бебац сад има три месеца, а ја радим са екипом нормално. Женско тело је дефинитивно спремно на све. Али то не знаш док не доживиш.

Прочитајте још Српске кошаркашице у Вршцу на завршним припремама за ЕП
ПРИТИСАКПРВУ утакмицу наш тим игра сутра од 20.30 у Зрењанину против Белорусије. Групна фаза се игра и у Нишу и Риги, док је завршница у београдској "Штарк арени".
- Толико година смо желели да организујемо ЕП код нас и напокон се и то десило. Време је брзо прошло, узбуђење расте све више. Знамо шта нас чека, постоји и одређена доза притиска јер играмо пред домаћим навијачима. Верујем да ћемо имати њихову подршку и да ће нам бити ветар у леђа да се покажемо у најбољем светлу.

Први кораци после порођаја нису били нимало лаки.

- После две недеље сам кренула да радим помало, и у том тренутку ми се вртело по мислима: "Боже, да ли сам ја заборавила да трчим". Онда се питам да ли јесам, да ли нисам... Међутим, из минута у минут, метар по метар, све је било боље. Пробијала сам границе, прескакала препреке, преко ноћи се стање мењало. Буде тешко пет-шест дана, па устанем и схватим да сам се попела један степеник горе и будем срећна. Да куцнем у дрво, из дана у дан је све лакше.

Јелена је била веома значајна карика у тиму који је освојио злато на ЕП 2015. и бронзу 2016. на Олимпијским играма. Сада има 30 година и свесна је да неће још дуго бити део националног тима.

Прочитајте још ОХРАБРУЈЕ ИГРА ИЗ РЕНА: Кошаркашице Србије на припремном турниру у Француској приказале добре партије

- Жао ми је да кажем, али мислим да је време да се одради још која година и онда да се застава преда млађим генерацијама. Стварно бих волела да ми старије до краја одрадимо наш посао на најбољи могући начин. Да ли ће то бити медаља или шесто место, које води у квалификације за ОИ... Сматрам да ће и једно и друго бити изузетан успех. Знамо шта нас чека и све девојке су спремне за овај изазов - тврди капитен Јелена Брукс.

ИГРАЋЕ ЗА СРБИЈУ
НЕДАВНО је Јелена окачила фотографију на којој Матео има портиклу на којој пише: "Играћу за Србију кад порастем". Питали смо је да ли се и тата Дејвид, који је амерички кошаркаш, слаже са таквом одлуком:

- Претпостављамо да ће због наше професије већ са две године да дрибла лопту, трчи... То ми је купио другар и стварно сам морала да га сликам. Још је рано, али ето моја одлука је позната, а видећемо на коју ће страну да вуче Дејвид.