ОДЛАЗАК ЖАРКА ВАРАЈИЋА, КОЈИ ЈЕ ОБЕЛЕЖИО ЈЕДНУ ЕПОХУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КОШАРКЕ: Рушио рекорд и кад није играо

В. Н.

24. 06. 2019. у 20:36

ОДЛАЗАК ЖАРКА ВАРАЈИЋА, КОЈИ ЈЕ ОБЕЛЕЖИО ЈЕДНУ ЕПОХУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КОШАРКЕ: Рушио рекорд и кад није играо

Жарко Варајић фото: Н. Параушић

Оно што је урадио у финалној утакмици Купа шампиона против Варезеа у Греноблу (96:93), до данашњег дана није пошло за руком ниједном кошаркашу
ТУЖАН дан, отишао је један од великана наше кошарке. Порука Влада Дивца, такође великана игре под обручима, на вест о смрти Жарка Варајића. Легендарни Вараја, који је преминуо у 67. години, обележио је једну епоху југословенске кошарке.

Као капитен Босне освојио је 1979. титулу у Купу шампиона, што до тада није пошло за руком ниједном клубу из СФРЈ. Оно што је урадио у финалној утакмици против Варезеа у Греноблу (96:93), до данашњег дана није пошло за руком ниједном кошаркашу. И 40 година касније, његов рекорд од 45 поена у мечу за титулу остао је недодирљив.

- Жељко Обрадовић ми је рекао: "Сваки пут у оним билтенима на фајнал-фору Евролиге ти си главни са 45 кошева. Али, није више 45. Сад су ти додали, сад је 47". Вероватно су урачунали тројке. Куриозитет је да сам повећао рекорд за два поена неколико деценија по завршетку утакмице. Кинђе Делибашић и ја у Греноблу дали смо 75 кошева, остатак екипе 21 за незаборавних 96:93 над Варезеом - присећао се Варајић историјске утакмице у једном од интервјуа.

Као троструки узастопни освајач, Варезе је толико био сигуран у своју победу да није понео прелазни пехар у Гренобл.

- То је онај ушати, са великим дршкама. Био је огроман и Италијани су сматрали како нема потребе да се муче на путу са њим. То је организатор сазнао на дан утакмице, па су брзо у једној продавници у Греноблу набавили неки који може онако да послужи. Био је некакав плехани. Пошто сам био капитен, први сам га подигао и он се распао. Накнадно су послали пехар у Сарајево, Босна је направила реплику, која је сад у клупском музеју - говорио је човек који је поцепао мрежице у Греноблу и ароганцију великог Варезеа.
ОПРОШТАЈ У ПЕТАККОМЕМОРАЦИЈА поводом смрти Жарка Варајића биће одржана у петак, 28. јуна, у 12.00 у Скупштини града Београда, а сахрана је истог дана у 14.00 у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Био је капитен те чувене генерације Босне (Мирза Делибашић, Ратко Радовановић, Сабит Хаџић, Анте Ђогић, Предраг Беначек, Светислав Пешић), која је освојила и три титуле државног првака. Памтиће се скандирање публике у "Скендерији" својим љубимцима: "Кинђе и Вараја, победа до краја". Или, када је гостовао Партизан: "Свака част Кића, свака част Праја, али од вас су бољи Кинђе и Вараја".

Са репрезентацијом је освојио сребро на ОИ 1976. у Монтреалу, злато на ЕП у Лијежу 1977, бронзу на ЕП у Торину 1979.

- Растанак са Жарком Варајићем је велики губитак за нашу државу, народ и кошарку. Напустио нас је велики човек, спортиста и радник. Оно што даје утеху у овим тешким тренуцима јесте истина да легенде не умиру никад - огласио се и председник Србије Александар Вучић поводом одласка нашег великана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milorad

24.06.2019. 20:49

Ух, какав човек, какав играч! Жарко, хвала ти за све срећне дане! Почивај у миру.