ВАЊА МАРИНКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Прија српски Сакраменто

Ђорђе МАТИЋ

субота, 22. 06. 2019. у 21:30

ВАЊА МАРИНКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Прија српски Сакраменто
Леп је осећај чути своје име, а посебно ми је драго због клуба који се одлучио за мене, каже Вања Маринковић

ВЛАДЕ Дивац и Предраг Стојаковић, садашњи генерални менаџер и помоћник генералног менаџера Кингса, у играчкој одори су прославили тим Сакрамента ван граница Калифорније, па и САД.

Њиховим путем кренули су Богдан Богдановић и Немања Бјелица, који заједничким снагама, са младим саиграчима, покушавају да "краљеве" приближе НБА трону. У новом покушају, следеће сезоне, помоћи ће им још један Србин, Игор Кокошков, који је недавно именован са асистента главног тренера Лука Волтона, док би "краљевска кошаркашка гарда" у неком тренутку могла да буде јача за још једног нашег играча - Вању Маринковића.

За то колико Кингси полажу наде у бека Партизана, не треба сликовитији приказ од речи Марка Тејтума, заменика комесара НБА Адама Силвера, који је ишчитавао пикове друге рунде: са 60. позиције НБА драфта 2019. Сакраменто Кингс бира Вању Маринковића, из Београда, Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛЕТЕЋА ПЛАНИНА: Сензационални Зајон Вилијамсон нова НБА звезда

ОСЕТИО МОЋ НБА НИЈЕ Вања због обавеза у Партизану могао дуже да борави у САД од два дана. Ипак, и то је било довољно да изнутра упозна најјачу лигу на свету... - Био је врло кратак, напоран пут. Све се брзо издешавало. Али вредело је. Сасвим сам имао довољно времена да схватим зашто је НБА најјача лига на свету, да видим како све функционисе на здравим основама. И то беспрекорно. Осетио сам мало и тај "шоу", хаос и узбуђење око драфта... Свиђа ми се.

- Веома леп осећај. Срећан сам и задовољан што сам видео и чуо своје име на драфту - рекао је Вања, за "Новости", док се спремао да за кратко време опет прелети Атлантик, где ће од 20. јуна (по америчком времену) бити пуноправни настављач "српске краљевске лозе" у Сакраменту, због које је годинама кошаркашка Србија јутра дочекивала будна и која се сада, због наше друге генерације краљева, Богдана и Немање, опет спрема да ноћима не спава. - Уз чињеницу да сам изабран на драфту, наравно да ми је посебно драго што су баш Кингси "ишчитали" моје име. Потрудићу се да наставим традицију и постанем становник Сакрамента.

Наравно, Маринковић је свестан да је полагање права Кингса на њега, само један, али важан корак до остварења дечачког сна - НБА лиге. Али, као до сада у каријери, ни у моменту када су се врата најквалитетнијег кошаркашког такмичења на планети одршкринула не дозвољава да га савлада нестрпљење.

- Идемо корак по корак. Чекам позив из Сакрамента да видимо који су планови. Ту је и репрезентација, па клупска дешавања. Биће занимљиво лето... - смирено додаје Вања.

Избор на драфту уједно је и велико признање не само за оно што је Маринковић учинио ове сезоне, већ и претходних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дивац: Биће Вања НБА играч

- Сматрам да јесте. Међутим, увек треба да гледате унапред. Спреман сам за нове изазове, то је сигурно.

КИНГСИ ВОЛЕ НАШЕ АСОВЕ

ЗАНИМЉИВО да је Маринковић тек трећи српски играч кога је драфтовао тим из Сакрамента. Пре њега Кингси су то учинили 1995. (Дејан Бодирога, 51. пик, друга рунда) и 1998. (Предраг Стојаковић, 14. пик, прва рунда). Владе Дивац је стигао у Сакраменто као слободан играч (1998), Богдан Богдановић као руки, али тек после размене права Феникса и Кингса, док је Немања Бјелица прве три НБА сезоне носио дрес Минесоте. Кингси полажу НБА права на Луку Митровића, која су преузели у размени за Филаделфијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације