ЗВЕЗДА НБА драфта у Бруклину, у ноћи између четвртка и петка, биће "загарантовани" први пик Њу Орлеанса Зајон Вилијамсон, крилни центар Дјука. Далеко од главних рефлектора, перспективи у најјачој лиги надају се и неки наши играчи...

Један је познат широј српској јавности - бек Партизана Вања Маринковић (1997, 198 цм), који је отпутовао у Америку на пробне тренинге у камповима НБА тимова. После сезоне у којој је бележио двоцифрен кошгетерски учинак (12,2 поена у АБА лиги, 12,4 у Еврокупу), специјализовани драфт сајтови стављају га у опсег од последњих пикова друге рунде до могућности да не буде изабран.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВА КУЋА ОД МИРОТИЋА: Никола помогао Србима из Вуковара

Другог српског играча, готово непознатог нашој јавности, виде као пика у касној фази друге рунде. Реч је о крилном центру Алену Смаилагићу (2000, 208 цм), рођеном у Београду, који игра за Санта Круз Вориорсе, тим Голден Стејта у развојној НБА лиги (Џи лига). Био је члан репрезентације Србије до 16 година, наступао је шест сезона за београдски КК Беко, а прошле године изабран је на драфту Џи лиге као четврти пик. Гласине кажу да га "нишане" управо Голден Стејт Вориорси, који су познати по одличним драфт изборима.

Друго место на драфту прогнозира се плејмејкеру Мареј Стејта Џа Моранту (Мемфис Гризлис), треће Канађанину са Дјука Ар-Џеј Берету (Њујорк Никс).