ПРЕТХОДНА сезона (2017-2018) за Каваја Ленарда била је за заборав. У дресу Сан Антонија је одиграо само девет утакмица, дуго се мучио с повредом, а онда када су доктори одлучили да може да се врати на терен, он је тражио друго мишљење. Све је мирисало да ће напустити матични клуб, у коме је био од 2011, када је почео професионалну каријеру.


Уследио је трејд у Торонто, који је био шокантна летња вест. У том тренутку није могао да замисли да ће се нешто мање од годину дана касније радовати са Репторсима шампионској титули, другој у његовој колекцији, као и звању МВП.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РЕПТОРСИ ШАМПИОНИ: Торонто у финалу НБА лиге бољи од Голден Стејта

ЛАУРИ: ЖЕЛИМ ДА КАВАЈ ОСТАНЕ О могућем одласку Ленарда, новинари су тражили мишљење и Кајла Лаурија. - Никада нисам био тај тип који је некоме нешто наметао. Кавај ће донети одлуку, и ја ћу га подржати каква год да она буде. Наравно, желео бих да и даље будемо саиграчи, али он зна шта је најбоље за њега и његову породицу. На крају крајева, јесте ми помогао да дођем до онога што сам желео.


- Многи су сумњали у мене. Мислили су да или лажирам повреду или да не желим да играм за тим - присетио се тешких тренутака Ленард. - Био сам разочаран. Ја волим кошарку, тешко ми је било да не играм. Знао сам да морам себе да учиним срећним, да то нико други не може да уради. Увек сам веровао у себе. Није ме занимало шта медији кажу о мени, ја не покушавам да стварам наслове, већ да одиграм најбоље што могу. Овде у Торонту су разумели како се осећам.


Када је Ленард кренуо пут Канаде, у супротном смеру је отишао Демар Дерозан. Кавај је открио шта је урадио када је сазнао која је његова следећа дестинација.


- Дан после трејда послао сам поруку Кајлу Лаурију. Написао сам му: "Хајде да урадимо нешто посебно. Знам да ти најбољи пријатељ отишао, знам да си љут, али хајде да овај тим буде добар." Ево, сада смо овде. Без обзира на то који дрес носим, желео сам само да играм кошарку. Знао сам да сам дошао у талентован тим.

За МВП финала проглашен је други пут, јер је до истог признања стигао и 2014. године, када је био првак са Спарсима.


- Нисам ушао у све ово с намером да освојим МВП награду. Сви су допринели овом успеху. Завршио сам са трофејом, али сви су га заслужили.


Успео је са саиграчима да сруши велики Голден Стејт и тако га спречи да се и трећи пут заредом попне на НБА трон. Репторси су дали наговештај да је можда шампионска ера Вориорса завршена.

Кавај је имао потписан једногодишњи уговор, тако да не зна и даље да ли ће наредне сезоне бранити титулу.


- Још нисам размишљао о томе. Сада желим да уживам са саиграчима и тренерима - рекао је Ленард, а онда у шаљивом тону додао:


- Више ме не желе овде. Добили су шта су хтели.