ИЗБОР за првог човека ФИБА Европе одржаће се у суботу у Минхену. Кандидати за ту позицију су тренутни председник Турчин Тургај Демирел, Белгијанац Сирил Куманс и наш представник, генерални секретар КСС Дејан Томашевић.


Непосредно пре дана одлуке, Демирел се обратио званичним саопштењем, у коме је оштро осудио то што Кошаркашки савез Турске, који води Хидајет Туркоглу на изборима даје подршку Томашевићу.


- У ситуацији кад је ту и један турски представник, нечувено је да савез те земље подржава другога. Нарочито кад је тај представник посветио живот турској кошарци и њен Савез учинио једним од најјачих у свету. Ишли су дотле да су осталим савезима слали писма у којима траже да се Томашевић подржи на изборима, убеђивали су их да се уједине против мене - наводи се у саопштењу Демирела.


Ове године се завршава петогодишњи мандат Демирела на месту председника ФИБА Европе. Он је убеђен да Савез Турске има везе и са самом идејом да се Србин пријави за избор.


- Иза Томашевићеве кандидатуре стоје Туркоглу и Кошаркашки савез Турске. Они су га убедили да се кандидује за првог човека и подржавају га.