ОЛИМПИЈАКОС је одржао реч и није дошао на прву утакмицу са Панатинаикосом у четвртфиналу грчког плеј-офа. Меч је регистрован службеним резултатом 20:0, атински "зелени" су се без борбе пласирали у полуфинале, док ће Пирејци по правилнику националне федерације бити спуштени у нижи ранг такмичења, односу у Другу лигу Грчке.

Познато је одраније да је Олимпијакос упутио захтев да се од наредне сезоне такмичи у АБА лиги, незадовољан суђењем у домаћем шампионату у мечевима са Панатинаикосом. Одустајање од плеј-офа грчког првенства повезује се управо са жељом "црвених" да потпишу уговор о наступу у регионалном такмичењу на простору екс-Југославије, спекулације иду чак до закључка да је после оваквог потеза то, практично, готова ствар.

Међутим, представници клубова АБА лиге, који директно одлучују о укључењу Олимпијакоса у такмичење, мораће да одговоре на нека тешка питања када о томе буду расправљали на седници Скупштине, 24. маја у Бањалуци.

Најтеже се односи на календар такмичења за предстојећу сезону. Учешће грчког великана подразумева проширење АБА лиге са 12 на 14 клубова, што значи 26 уместо 22 кола у регуларном делу. Истовремено, Евролига са 18 учесника имаће 34 кола уместо досадашњих 30. Уколико се Олимпијакос и(ли) Црвена звезда пласирају међу осам најбољих тимова Евролиге, плеј-оф АБА лиге морао би да загази у термине резервисане за завршницу националних лига. Да не говоримо о могућности да се неки од тимова из АБА домогне фајнал-фора Евролиге, а Олимпијакос би могао да буде кандидат за финални турнир. Дакле, састављање календара такмичења била би скоро немогућа мисија, осим у случају да учесници одустану од шампионата у својим земљама. А то није реално.

Друго питање је финансијске природе, јер додатна четири кола АБА лиге подразумевају и знатно већи број утакмица, односно драстично увећане трошкове, посебно због гостовања у Атини. Најнижа процена пораста цене лиге креће се око 500.000 евра, у егзактним прорачунима могла би да достигне и много већи износ. Имајући у виду да се пословање АБА лиге креће око позитивне нуле, Олимпијакос би морао да понесе финансијски терет свог укључивања у такмичење.

АКО ПРИШТИНА ИГРА, ИГОКЕА НЕ ИГРА ГЕНЕРАЛНИ менаџер Игокее Игор Додик, у сусрет Скуштини АБА лиге, изнео је лични став по питању иницијативе да се Приштина укључи у такмичење. - Знам да таква идеја нема подршку клубова. Можда има и оних који би то подржали, али је мој став по том питању јасан:уколико се о томе буде званично расправљало на Скупштини АБА лиге, Игокеа ће иступити из такмичења - поручио је Додик.

Ту је и питање регуларности, односно какав би однос имао Олимпијакос у неким АБА мечевима када га очекују важни наступи у Евролиги. Клубу са гарантованим учешћем у Евролиги титула АБА лиге не значи много, па је лако замислити ситуацију да неке утакмице одигра са резервним тимом. Осим тога, АБА лига, која је већ из темеља пољуљана дешавањима у финалној плеј-оф серији Звезде и Будућности, укључивањем Олимпијакоса увезла би тренутно највећу кризну ситуацију у националним лигама европске кошарке.

Када се сагледају сви аспекти, можда придруживање Олимпијакоса АБА лиги и није "готова ствар".