СКУПШТИНА АБА лиге, првобитно планирана за 30. април, после неколико померања, одржаће се 24. маја. Ипак, то неће бити прво окупљање тимова из региона после завршетка сезоне. Претходиће му једно, додуше неформално виђање.

Како "Новости" незванично сазнају, подгорички тим позвао је све клубове, осим српских, да се сретну у среду у Загребу. О овом састанку није информисано ни руководство регионалног такмичења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДРАКОНСКА КАЗНА: АБА лига санкционисала Звезду због петог меча финалне серије против Будућности

ОЛИМПИЈА ИСПАЛА, А СТИЖЕ НА САСТАНАК НА састанак је позвана и Олимпија, клуб који је, према резултатима, изгубио статус у првом рангу такмичења АБА. Да ли неко овим позивом покушава да им наговести да ће држати њихову страну у покушајима да административним путем избегну потонуће у АБА 2 лигу уколико дође проширења АБА 1 лиге на 14 клубова (приликом евентуалног прикључења Олимпијакоса), чак иако у Правилнику децидирно пише да "у циљу квалитетног такмичења, клуб који заузме последње место следеће сезоне неће моћи да игра у АБА 1 лиги".

Ако се ова информација испостави као тачна, онда би иницијатор састанка, доскорашњи шампион АБА лиге, требало јавно да изађе са образложењем зашто на тај састанак, па макар и необавезан, нису позвани српски клубови. Наравно, свако има право да се виђа с ким год хоће и кад хоће. Али симптоматично је да баш у овом моменту, када члан који тражи одлагање Скупштине (Будућност је замолила да се помери са 14. на 24. мај) жели да се види са већином осталих "насамо".

Да ли је у питању прављење својеврсног пакта против српских клубова и зашто, показаће време. Хтео то неко да призна или не, резултати у самој АБА лиги (садашњој, у власништву самих клубова, или претходној, под већинском управом физичких лица) и европским такмичењима, прецизно указују на (велики) значај српских тимова за регион, који су зарад вере у будућност регионалне лиге често знали да направе немале уступке осталима. Уколико неко жели да у такмичењу буду и наши клубови, мора да покаже поштовање према њима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВЕЗДА СЕ ОГЛАСИЛА: Будућност има “амнезију”, покушавају да оправдају неуспех и минус од 132 поена

У супротном, без тога, а са "играма" ван главне позорнице и покушајима да изнесе на сто заваду, посебно између самих српских клубова, тешко је да ће извући неки далекосежан бенефит.