ДОБРО је што се завршило. Прва мисао директора АБА лиге Крешимира Новосела, који за "Новости" говори о неспортском аспекту финалне плеј-оф серије Црвене звезде и Будућности, одговорности клубова, али и менаџмента регионалне лиге. Открива и шта се дешавало током једносатног прекида пре почетка пете утакмице, изазваног нападом навијача црвено-белих на гостујуће играче одмах по њиховом изласку на терен.


- Неке ствари су превазишле спорт, немају везе са нормалним релацијама. Однос Црвене звезде и Будућности је све само није нормалан. Да бисмо убудуће избегли овакве сцене, неопходно је да тај однос вратимо у нормалне токове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кол: Навијачи Будућности нису упадали на терен и дирали играче

ИМА ШАНСЕ ЗА ПОЗИВНИЦУ, АЛИ... ЦРВЕНА звезда је титулом обезбедила учешће у Евролиги наредне сезоне. Питамо Новосела какве су шансе да неки клуб из АБА лиге добије специјалну позивницу коју ће Евролига доделити крајем јуна или почетком јула. Партизан је један од клубова који се нада "вајлд карду".
- Разговарали смо о томе са Евролигом, постоје шансе да клуб из АБА лиге добије позивницу, али и да она оде на адресу клуба из ВТБ лиге или турске лиге. Мислим да су веће шансе да путем позивнице следеће сезоне имамо два представника него да у ближој будућности добијемо два стална места. Заиста не знам коме ће Евролига доделити "вајлд кард", али знам да нам ово што се дешавало у финалу никако не иде у прилог.


Зла крв потекла је током прошлогодишњег финалног обрачуна ова два тима, у овом се претворила у бујицу која је преплавила спорт у трећем мечу у Подгорици и петом у Београду.


- Увек се све сломи на менаџменту, лига је свима крива за све. Прошле године смо са председником Будућности Боканом договарали ко ће да суди, ове смо се са председником Звезде Човићем договарали о не знам чему. Не бежим од тога да постоји и одговорност лиге, али те ствари немају везе са истином. Одговорност је и на власницима лиге, односно осталим клубовима.


Постоји мишљење да би се решење могло наћи у пооштравању казнене политике.


- У овој сезони смо наплатили, само у плеј - офу, више од 100.000 евра од казни, али очигледно је да новац не представља проблем неким клубовима. У четвртој утакмици финала у Подгорици затворили смо део трибина уз терен и услови за игру су били релативно нормални. Пре почетка треће и пете утакмице нису обезбеђени терен и простор око њега, што је велики пропуст у организацији. Терен је свети простор, резервисан само за играче и стручне штабове, ни по коју цену не сме да буде повређен. Организатор утакмице начинио је огроман пропуст у осигуравању тог простора.


Сат времена је потрајала дилема да ли ће се играчи Будућности вратити на терен хале "Александар Николић", који је у једном тренутку изгледао као простор за хулигански обрачун.


- Видели сте шта се дешавало, поновиле су се сцене из треће утакмице у Подгорици. Будућност се повукла са терена и тражила да се обезбеди дворана. Осим мене, били су присутни и председник лиге Додик и спортски директор Чабаркапа. У договору са судијама, одлучено је да се испразни део партера крај клупе Будућности и да се у том делу поставе редари и жандармерија. Будућност је захтевала и неке друге ствари, али у тим ситуацијама је свето писмо оно што одлучи главни судија утакмице. Дао је гостујућем тиму рок од неколико минута да изађе на терен. Да се то није десило, зна се какве би биле консеквенце по пропозицијама не само АБА лиге већ било које друге лиге.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУДУЋНОСТ ОСТАЛА БЕЗ ТРЕНЕРА: Репеша поднео оставку


Дуго је АБА лига градила репутацију и достигла завидан рејтинг у европским оквирима. Слике насиља из Подгорице и Београда, свакако, представљају озбиљан ударац регионалном кошаркашком пројекту.


- Уздрмани су темељи лиге, морамо да делујемо да се не би догађале још горе ствари. Прошле године је било прилично гадно, ове је много гадније. Међутим, АБА лигу не чине само ова два клуба. Ту су и остали, такође и 12 клубова АБА 2 лиге. Имаћемо заседање скупштине најкасније до половине маја, што је прилика да нађемо начин да у будућности задржимо дешавања на утакмицама у границама спорта. То је у неку руку и питање опстанка АБА лиге.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САОПШТЕЊЕ БУДУЋНОСТИ: За нас АБА лига више не постоји


О ОЛИМПИЈАКОСУ НА СКУПШТИНИ

ГРЧКИ медији су објављивали да приступање Олимпијакоса АБА лиги постаје прилично извесно.

- Грци свашта објављују - каже Новосел. - Представници Олимпијакоса су били на састанку у Загребу, рекли да желе да играју у АБА лиги две-три године, распитивали се о организацији. Знамо да су разговарали и са неким клубовима, али у овом тренутку немамо ни одлуку о томе ни сазнање да ће разговори бити настављени. Интересовали су се и Панатинаикос и израелска Херцлија, за коју нисам сигуран да има озбиљне намере. На Скупштини АБА лиге једна од тема биће Олимпијакос, видећемо да ли ћемо донети одлуку да се разговори наставе или се захвалити на интересовању.