НИЗ од пет евролигашких наступа Црвене звезде прекинут је прошлогодишњим поразом од Будућности у финалу АБА лиге. У сезони транзиције, темељно реновиран тим под надзором новог тренера Милана Томића "прошетао" се до првог места у регуларном делу уз други најбољи скор у историји такмичења (22-1).


Уочи полуфиналне плеј-оф серије на две победе са вечитим ривалом Партизаном, о очекивањима у завршници јадранске сезоне и још неким актуелним темама за "Новости" говори председник клуба Небојша Човић.

- Након прошле сезоне и интересантног изборног априла 2018. године, није било лако пројектовати концепт и тим. Мислим да смо успели да направимо хомоген стручни штаб и тим, већ имамо трофеј у Суперкупу. Наравно, веома нам је важна регионална лига, уз сва остала такмичења. Ове сезоне није било реално да направимо неки резултат у Еврокупу, рецимо улазак међу четири. Све остало иде по плану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТРИБИНЕ "ПЛАНУЛЕ": Нема више бесплатних улазница за кошаркашки дерби


*За разлику од конкурената у плеј-офу, Звезда је имала само једну промену у саставу. Да ли је разлог погођена тимска хемија или недостатак новца?

- Има свега помало, с тим што је најбоље када пред почетак сезоне погодите тим. Чак и један играч који дође или оде може да поремети хармонију. Никад нисам био присталица бројних промена, мада смо имали једну такву сезону, тако да знам колико је тешко у ходу правити хемију. Нисам ни присталица олаких промена тренера. Било је проблема у првим годинама и у време Дејана Радоњића, али управа мора да се носи с великим очекивањима навијача, била она реална или не. Наравно, и финансије су велики, ограничавајући фактор у прављењу још бољих резултата.

*Ко је у предности? Тим без промена или онај који је потпуно изменио лични опис током сезоне?

- Требало би да буду тимови који нису имали честе промене, мада то постаје релативно. Зависи од тога кога сте довели. Нисам за то да имате легију странаца, дешавало се и код нас да играчи имају бољи приступ евролигашким утакмицама него регионалним. Да не причамо о домаћој лиги. Не мислим на ову сезону, већ на неке претходне.

*Каква су очекивања у плеј-офу?

- Иста као резултат изборен у лигашком делу. Да Звезда освоји прво место и мислим да је то реално. Е, сад, није спорт само спорт. Знате како кажу, кад имате лед једна једанаестина се догађа изнад леда, а десет испод. Треба да победимо те факторе испод леда, међу којима има и лојалних звездаша. О нелојалним да и не говорим, они су већ на страни нашег великог супарника. Мислим да смо довољно опремљени стручно, играчки и организационо за освајање АБА лиге. Надам се да неће бити нечега што се догађало у Нишу, мада то нема везе са АБА лигом. Назвао сам то системском крађом, под наводницима, па нека анализирају шта то све подразумева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛАЗИЋ И ЦИРБЕС ПАМТЕ 2015: Опет Партизан, да будемо прави...


*Рекли сте и да, ако суђење буде поштено, Партизан неће скоро до АБА титуле. Да ли то значи да црно-бели немају шансу у случају поштеног суђења?

- Немам ту шта даље да елаборирам, био сам врло јасан и прецизан. Нити додајем нешто томе, нити одузимам.

*Да ли је Томић тренерско решење на дуже стазе, без обзира на исход плеј-офа?

- Томић има уговор на три године и не видим ниједан разлог зашто бисмо мењали тренера. У спорту никад не можете да искључите неке могућности, али по ономе како је радио и шта је урадио, коректно је испоштовати уговор до краја. Има пуну подршку управе, моју такође. Осим тога, не можемо да приуштимо тренере од неколико стотина хиљада евра, који су егзотични и на терену и ван њега.

*Први човек Евролиге Бертомеу рекао је да ће, ако шпански тим освоји Еврокуп, у игри бити једна специјална позивница за наредну сезону. Може ли АБА лига да се нада томе?

- Зашто да не? Мислим да је АБА лига са једним представником у Евролиги дискредитована. Реално би било да наш регион има бар два клуба у Евролиги. Нико из региона, из Србије сигурно, не може по буџету да се носи са тимовима из Евролиге и Еврокупа. Зато нам је потребна помоћ државе. То што неки покушавају да нас свађају на тему ко је добио више, и успевају у томе, некоректно је и непотребно. Потичемо из исте државе и представљамо Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Перпероглу пред полуфиналне окршаје са Партизаном: Тренер их унапредио


*Постоји и мишљење да није добро служити као топовско месо у Евролиги, као Дарушафака ове сезоне.

- Дарушафака има много више пара од нас. Ни Партизан ни Звезда се никад нису обрукали. Као човек Звезде и звездаш, поштујем и резултате Партизана. Посебно се ми нисмо обрукали у овом новом лигашком систему, имали смо 14 победа, па 16 и прошле сезоне 11. Видим да је то мисаона именица за многе Дарушафаке.

*Мислите да би Звезда могла да има тим конкурентан у Евролиги?

- Сигурно ћемо направити конкурентан тим и сигурно се нећемо обрукати. Немам никаву дилему.

*У каквим сте односима са руководством КСС, да ли сте у контактима? Било је приметно одсуство Звездиних представника у мечу Србије и Израела.

- Нисмо у контактима. Није било места у ВИП ложи за нас другачије боје. Предодређен је за другу боју, као и у Нишу. Нисмо добили позив, али јесмо за ону прославу КСС у време када смо играли са Брешом у Еврокупу. И све се то "случајно" догађа.

*Да ли сте изјаву селектора Ђорђевића, да нико не сме да потцењује КСС, схватили као поруку вама или Звезди?

- Нисам. Слажем се да нико не сме да потцењује КСС, али ни КСС кршењем закона и норми не сме себе да потцењује, а ни да прецењује. Наши играчи ће се увек одазивати на позив, јер је Србија изнад свих нас.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТАЛНА ПЛЕЈ-ОФ ЧЕТВОРКА: Лигашки део 18. сезоне регионалног такмичења кошаркаша завршен као и већина претходних


*На крају, какав амбијент очекујете у дуелима са Партизаном?

- Исти као и до сада, али бих волео да протекне нормално и да не шаљемо слике које смо, нажалост, слали неких ранијих година. Видећемо да ли смо сви заједно напредовали. Позивам навијаче да у полуфиналу, боже здравља и у финалу, испуне дворану. Заједно смо се борили шест месеци да обезбедимо предност домаћег терена. По пропозицијама АБА лиге, не можемо да пустимо гостујуће навијаче, такође ни они наше.


МИЛОШУ ВРАТА ОТВОРЕНА
 МИЛОШ Теодосић у Звезди. Вечита илузија или...?
- Милош је сам говорио да ће доћи у Звезду. Када се спреми после две године са мањом минутажом и када прође Светско првенство, донеће одлуку где иде. У сваком случају, мора да води рачуна о породици и егзистенцији, јер му се за три-четири године ближи крај каријере. То значи, ако негде може да добије више, а мислим да може и много више, ми се нећемо љутити. Отворена су му врата, Милош је наше дете.


КАЗНУ НЕЋЕМО ДА ПЛАТИМО
 ДА ли ће Звезда платити казну КСС изречену због Купа у Нишу?
- Не можемо да плаћамо казне неутемељене у закону. То је као да вас као запосленог у "Новостима" кажњавају по дисциплинском правилнику "Политике".
 Мислите, по правилнику КЛС?
- То је други правни субјект. Нисмо платили, а видећемо да ли ћемо платити.