Српски клубови не могу на Косово без дозволе?

Бета

11. 03. 2019. у 14:26

Српски клубови не могу на Косово без дозволе?

Кошаркашка лопта Фото: К. Михајловић

За улазак било које спортске екипе из Србије на територију Kосова, потребно је најпре најавити долазак Савезу и министарству унутрашњих послова - тврди Арбен Фетаху, председник КС тзв. Косова
Председник Kошаркашког савеза тзв. Kосова Арбен Фетаху изјавио је данас да је за улазак било ког српског клуба на ту територију потребна одговарајућа дозвола.

Он је, говорећи о забрани уласка на Kосово кошаркашима Слоге из Kраљева, рекао да је била потребна дозвола која се добија од министарства унутрашњих послова и кошаркашког савеза.

- За улазак било које спортске екипе из Србије на територију Kосова, потребно је најпре најавити долазак Савезу, онда ће Савез дати одобрење, или неће дозволити улазак, а министарство унутрашњих послова то спроводити. Дакле ниједна екипа не може ући без дозволе - навео је Фетаху за РТK2.

Претходно је Олимпијски комитет тзв. Kосова, који је члан Међународног олимпијског комитета (МОK), саопштио да такмичења на територији Kосова могу организовати само федерације које су регистроване на Kосову и позвало Министарство унутрашњих послова тзв. Kосова, тужилаштво и судове, као и Министарство за културу, омладину и спорт да предузму мере у складу са Законом о спорту и другим законима "како би се предупредили илегални акти који штете спорту на тзв. Kосову".

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију у Влади Србије, Марко Ђурић оценио је да је одлука приштинских власти да се младим кошаркашима Слоге из Kраљева забрани улазак "антицивилизацијски, гнусан и сваког презира вредан поступак" због којег међународна заједница треба да реагује.

- Нема никаквог оправдања за овакав удар Приштине на слободу кретања, која сада забрањује и да се млади баве спортом и слободно путују - навео је Ђурић у саопштењу.

Он је тражио од међународне заједнице да реагује јер није у питању само кршење споразума и обавеза, већ како је навео, такво "иживљавање више нема везе са здравим разумом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације