СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ": МАДРИД


ДАН после нико није паметнији, љутња и полемика нису мањи, али основна чињеница је непроменљива: Барселона је победила Реал са 94:93, одбранила трофеј освојен прошле године у Лас Палмасу и стигла до 25. пехара Купа краља, док вечити ривал има 27. Још нешто је неспорно: Светислав Пешић, наш прослављени тренер, на прагу 70. године, новим трофејом обогатио је своје ионако препуне витрине.


Још једном је доказао да има чаробни штапић, јер није било лако дићи тим који је губио са 17 поена и имао публику против себе.

Све, међутим, остаје у сенци суђења, посебно у самом финишу продужетка. Сви су сложни да је Рендолф на 11 секунди пре краја грубо фаулирао Синглтона. Уместо неспортске личне, два бацања и лопте са стране чиме би меч био решен, Реал је на -2 кренуо о контру, Џејси Керол је са 2+1 виђен пораз претворио у (скоро) виђену победу. Уследио је последњи напад Барсе, Томић пролази испод коша, "заврће" за победу, Рендолф га блокира. Судије кажу - нелегално! Лопта је била у силазној линији, од табле. Видео, консултација и потврда одлуке. Нова грешка. Видео јасно показује да је Томићева лопта прво дотакла обруч, па онда таблу, дакле Рендолф је могао да је дира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КУП КРАЉА: Пешић и Барселона у нестварном финалу освојили трофеј


"Марка" на насловној страни пише о "хаотичном финалу" и судијама које су "прво поклониле, па одузеле титулу Реалу". У извештају се за суђење користи термин "скандалозно". Признаје се фаул над Синглтоном, али и легална "рампа" Рендолфа. "Ас" пише да су "Томић и видео донели Барси трофеј".


- После две узастопне грешке у два финала не можемо да ћутимо и не желимо да се то икада понови - рекао је Санчес.


"Ас" наводи да би Флорентино Перез, председник свих секција Реала, могао да консултује сосиосе (чланове) о евентуалном напуштању АЦБ и такмичења!


Пабло Ласо, тренер Реала, само је рекао:

- Није била "рампа", био је скок.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У РЕАЛУ БЕСНИ ЗБОГ СУЂЕЊА: Прете да ће напустити АЦБ лигу (ВИДЕО)


Фелипе Рејес је имао само једну реч: Крађа!

Са друге стране Ертел је рекао:

- Бог нам је вратио оно што нам је узето у акцији Синглтона...

Пешић је био на висини. Избегао је еуфорију, а на сва питања о суђењу одговарао је мудро:

- Хајде да говоримо о кошарци, о једној изванредној утакмици коју смо под драматичним околностима добили. Судије морају да доносе своје одлуке, као и ми тренери, као и играчи.

Док је примао честитке од извештача "Новости", само је приметио:

- Па био је ред да и ја нешто освојим!

ЈЕ Л' МОРА ТРИ ПУТА, МОРА!

АНТЕ Томић је као капитен Барсе подигао свој први трофеј. После меча, пришао му је тренер Пешић, пољубили су се два пута, а Кари је кренуо "по српски" и трећи пут. - "Је л' мора трипут", упитао је Томић, а српски стручњак је одговорио: "Мора", па је Хрват испоштовао трофејног тренера.